Védekezzünk több fronton ellenük!

Gyakran hiába a szúnyogháló, az elővigyázatos ajtó- és ablaknyitások, ha vérszívók hada áll lesben a házon kívül, hogy bebocsájtást nyerjen. Ilyenkor bevethetünk ellenük riasztósprayket, elektromos kütyüket vagy akár alkalmazhatunk házi praktikákat is.

Az alábbiakban a házi, természetes megoldások közül hoztunk szám szerint nyolcat – így lesz miből válogatni, sőt, akár többet is érdemes közülük kombinálni.

1. Levendulázz!

A recept egyszerű: 30 csepp levendulaolajat keverjünk el 2 evőkanálnyi növényi olajjal (például olíva- vagy kókuszolajjal), majd a keverékkel kenjük be a bőrünket.

2. Rozmaringot a parázsra!

Különösképp grillpartik idején vethető be egyszerűen ez a módszer, amikor a füst önmagában kevésnek bizonyul a rovarok távol tartásához. Ekkor dobjunk néhány szél, esetleg kisebb csokornyi rozmaringot a parázsra. Az így keletkező füstös aromát a szúnyogok többsége inkább elkerüli…

3. Fokhagymázz!

Több szempontból is érdemes fokhagymát fogyasztani, azonban jelen esetben a hívatlan rovarvendégek ellen is bevethetjük. Fokhagymaevést követően ugyanis bőrünk kipárolgása nem lesz olyan hívogató számukra.

4. Vízteleníts!

A szúnyogok elleni védekezés alapja, hogy megszüntetünk a ház körül minden olyan állóvizet, amely segíti őket a szaporodásban. Bár növények öntözésére kiváló az esővíz, elképzelhető, hogy épp a gyűjtőtartályban alakul az utánpótlás. Ezen kívül ellenőrizzünk mindent a kertben, teraszon, ahol vagy amiben megállhat, gyűlhet víz, hiszen még egy egészen ártalmatlannak tűnő kis edény vagy tócsa is kedvező lehet a szúnyogok számára.

5. Vess be teafaolajat!

Mégpedig például úgy, hogy hosszabb-rövidebb szalagokat áztatsz teafaolajba és fellógatod azokat a kritikus helyekre: ablakok és ajtók köré.

6. A babaolajat is kerülik

Állítólag hatásos, ha bőrünket alaposan bekenjük babaolajjal. Ilyen esetben már az illata is távol tarthatja sokukat, ha azonban mégis ránk szállna néhány, az olaj elveszi a kedvüket a csípéstől.

7. Fújd el őket!

Persze nem muszáj, hogy te csináld. Viszont egy erősebb ventilátor jó szolgálatot tehet kiváltképp akkor, ha üldögélnél egy kicsit a teraszon. Irányítsd magad felé a ventilátort és kész! (Egy szintén ventilátorral működő, ám összetettebb módszerről pedig itt olvashatsz.)

8. Ültess!

A citromfű, a rozmaring, a levendula és a bazsalikom egytől egyig olyan növények, melyeket a szúnyogok kerülnek. Érdemes tehát ezekből a növényekből ültetni az ajtók és ablakok közelébe.