A grillezés számunkra sokkal több, mint csak az ételek elkészítése. Ez egyfajta szertartás, ahol összekapcsolódunk a természettel, a szabad levegőn élvezzük az ételek lassú, gondos elkészítését, míg a finom illatok a levegőben szállnak. Az egyszerűsége ellenére a grillezés valójában alaposságot megkövetelő tevékenység, amely szakértelemmel párosulva ínycsiklandó végeredménnyel kecsegtet. Nem csoda, hogy sokan művészeti formának tekintik a tökéletes húsok és zöldségek grillezését.

A grilltípusok és a választás művészete

A grillezéshez használt eszközök terén nincs jó és rossz választás. Minden grilltípusnak megvan a maga előnye és hátránya, és a választás nagyban függ az egyéni preferenciáktól, a vendégek számától és a saját szokásainktól. A faszenes grill például a legrégebbi és legtradicionálisabb megoldás, és nincs párja az ízek és aromák megteremtésében. Azonban a faszénparázs több törődést igényel a hőmérséklet szabályozása során, illetve az előkészítése is időigényes.

A gázgrill egyre népszerűbb választás, mivel gyorsabban és kényelmesebben használható, mint a faszenes változat. A gázgrill gyorsan felmelegszik, esetében a hőmérsékletet pedig könnyen lehet szabályozni. Ez a típus tökéletes azoknak, akik szeretnének grillezni, de nincs idejük vagy türelmük a faszenes grill lassúbb ritmusához igazodni. Az elektromos grill kiváló megoldás lehet, amely sem faszenet, sem gázt nem igényel, és a működéséhez csak egy elektromos aljzatra van szükség. Alkalmas olyan helyeken történő grillezésre, ahol nem lehetséges vagy nem kívánatos a faszenes grill és a gázgrill használata. Az elektromos grill hőmérséklete könnyen szabályozható, és kevesebb türelmet és gyakorlatot igényel, mint a faszenes grill. Meg kell említeni a kőgrillt is, amely ma már egyre népszerűbb, és nem véletlenül emlegetjük külön kategóriaként a grilltípusok között.

A grillezés alapvető kellékei: tűzrakóhelyek és grillszenek

A tűzrakóhelyek használatának óriási előnye, hogy nem kell állandó helyet biztosítani a tűzrakásnak, ennek köszönhetően minimálisra csökkenthetjük a kertünkben okozott károkat. A hagyományos tűzrakóhelyek általában kerek vagy ovális formájúak, néhány modernebb tűzrakóhely formája szögletes is lehet.

Többféle grillszén közül választhatunk; ezek mindegyike jellemző tulajdonságokkal rendelkezik, így érdemes alaposan megfontolni a döntést. A faszén a grillezést kedvelők nagy kedvence, mert intenzívebb és természetesebb ízt kölcsönöz az ételeknek. A faszén gyorsabban melegszik, mint a brikett, de legtöbb esetben rövidebb ideig tart melegen. Ez ideális lehet magas hőfokon történő gyors grillezéshez, például steak vagy hamburger esetében.

Az úgynevezett brikettszenek szintén közismertek a grillezők körében. A brikettszén az egyik leggyakrabban használt grillező tüzelőanyag, népszerűsége elsősorban a hosszú égési időnek és az állandó hőtartásnak köszönhetően. A brikettszenek kiválók lassú sütésekhez, például barbecue-zásra.

A grillezés művészi oldala

A grillezés nem kizárólag a húsokról szól; a zöldségek, sajtok, tengeri ételek és még a gyümölcsök is kiválóan alkalmasak grillezésre! Érdemes kísérletezni a különböző pácolási technikákkal, fűszerekkel és mázakkal, hogy új ízkombinációkat hozzunk létre. Ne feledjük, a grillezés nem csupán ételkészítés, hanem sokkal több annál: közösen töltött idő és kiváló hangulat!