Közösség hajléktalanoknak.

A hajléktalanság a világ számos országában megoldásra váró feladatot jelent. Az USA-ban, Új-Mexikó államban, Albuquerque városában létrehozott lakóközösség (The Tiny Home Village) nem pusztán lakhelyet kínál, de egyben egy terápiás projekt is Az itt élők sok mindent megtanulhatnak, mindenekelőtt a felelősségvállalást, a közösség erejét, a napi rutinok fontosságát, az önbizalom megszerzését.

A kerítéssel körbevett telepen belül 30 különböző színre festett házikót találunk, itt állandóságban és biztonságban élhetnek a lakók. Az apró, kívülről színes házak még egy kis terasszal is rendelkeznek. A belső térben mindegyik felszereltsége ugyanaz: asztal, két szék, ágy és szekrény. A nagy ablakon keresztül elegendő fény ömlik a szobába.

Fotó: Rendering/Bernco.gov

A minifalu központi részén közösségi ház emelkedik, itt tudnak a lakók főzni, mosni, tévézni, beszélgetni, internetezni és könyvtárba menni. Van egy közös kert is veteményessel, árnyat adó fákkal.

Fotó: Rendering/Bernco.gov

A projekt megvalósítói olyan képességeket és tudást szeretnének az itt élőknek adni, amelyek később, majd innen kikerülve segítenek neki abban, hogy önálló életet kezdjenek.

Az első lakók már most igyekeznek betartani, sőt betartani az együttélés szabályait. Kifejezetten mérgesek lesznek, ha látnak egy eldobott csikket vagy egy mosatlan edényt, közös felelősségüknek érzik, hogy működjön az együttélés.

Fotó: Albuquerque THV/My Home Village, Ann Hermes

A hely nem menedék, az ajtó nem áll nyitva mindenki előtt. A leendő lakóknak jelentkezniük kell egy 30 dolláros közüzemi díj befizetésével és egy negatív drogteszt is szükséges. A beköltözés előtt legalább 10 nap józanságot kell vállalniuk, és az is követelmény, hogy részt vegyenek a falu életében, vagyis dolgozniuk is kell, például gyomlálni vagy fürdőt takarítani.

Talán ez az oka annak, hogy egyelőre nincs tele az intézmény. Pedig nagyon jó kezdeményezés, ezért csak idő kérdése, hogy egyre többen is felismerjék, nem pusztán tetőt jelent a fejük fölé, de lehetőséget is egy jobb életre. Hiszen itt társakra, barátokra lelhetnek, megerősödhetnek fizikailag és mentálisan is, így idővel saját lábukra állhatnak.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org