Egyszerű és nagyszerű megoldás. 

Nehéz elhinni, hogy ennyire egyszerű: a Kildwick cég új komposzt WC-je csak annyit tesz, hogy a végtermékeket kettéválasztja, és ezzel megszünteti a problémák nagy részét.

Egyre nagyobb gondot jelent, hogy az ugyan kényelmes WC-k a legtöbb esetben folyóvizet használnak – rengeteg értékes ivóvizet pazarolunk el így.

Éppen ezért számos cég törekszik arra, hogy alternatív megoldásokat kínáljon. A komposztáló WC-k leginkább kempingekből, nyaralóhelyekről lehetnek ismerősek, de egyes szakemberek szerint a lakásokban is ezek fogják jelenteni a jövőt.

A probléma ezekkel az illemhelyekkel jelenleg az, hogy nagy helyet foglalnak annak érdekében, hogy a levegő járhasson körülöttük. Sok áramot használnak a ventiláláshoz, zajosak és igen szagosak lehetnek.

Mindezekre kínál megoldást a Kildwick komposzt WC-je. A nem túl méretes illemhely rétegelt lemezből készül és egyetlen modell kivételével ventilátorra sincs szüksége.

Fotó: Kildwick
Fotó: Kildwick

A készülék kettéválasztja a vizeletet és a székletet. Ezzel a lépéssel csökkenti a kellemetlen szagokat, mivel a lebomlási folyamatok is lelassulnak. A kezelése egyszerű, a két termék két külön tartályba kerül, a tasakokat könnyen, higiénikusan tudjuk kezelni.

 

Ha naponta 2 ember használja a WC-t, akkor kb. 2 hetente van szükség a tartályok cseréjére. Van ugyan egy ventillátor, amely opcionálisan üzemeltethető, de a tapasztalatok szerint a felhasználók 60-70%-a feleslegesnek tartja.

Fotó: Kildwick

A Kildwick terméke Németországban készül, lehetőség szerint helyben előállított, újrahasznosított, környezetbarát anyagokból. Többféle színben kapható.

Kérdés persze, hogy mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a környezetbarát, fenntartható WC-megoldások tért nyerjenek. Az biztos, hogy a hulladékkezelés problémája és a vízhiány előbb-utóbb rákényszerít minket a szemléletváltásra.

Fotó: Kildwick

Forrás: www.treehugger.com