Ha nem figyelünk, szinte észrevétlenül kifolyik a kezeink közül a pénz.

A december egyrészt meghitt, varázslatos időszak, másrészt azonban egy kissé stresszes is lehet – meg kell szerveznünk a családi összejöveteleket, végig kell látogatnunk a rokonságot, no meg be kell vásárolunk az ünnepekre, ami előreláthatóan rengeteg extra kiadással jár majd. Ennek egy részét azonban egy kis körültekintéssel megspórolhatjuk. Az alábbiakban hét pontban leírjuk, hogyan kerülhető el a felesleges pénzszórás, mialatt a karácsonyra készülődünk.

1. Készíts bevásárló- és árlistát

Ahogy a cukrászdába sem megyünk be farkaséhesen, bevásárlólista és előirányzott költségvetés nélkül ajándékvásárlásba sem szabad belevágnunk. Az ötletszerű vásárlás végeredménye az lesz, hogy sokkal többet költünk, mint amennyit eredetileg terveztünk. A listánkon szereplő, beárazott tételeknek köszönhetően semelyik szerettünkről sem fogunk megfeledkezni, sokkal kevésbé leszünk feszültek a bevásárlások alkalmával, és ami a legfontosabb: nem fogunk több pénzt kiadni, mint amennyi feltétlenül szükséges.

2. Ne vásárolj ajándékot csak azért, mert úgy érzed, kötelező

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy drága ajándékkal lepett meg olyan ismerősöket, akiket igazából alig ismert. A karácsonyi bevásárlólistán nem kell rajta lennie minden egyes ismerősünknek, akivel valaha szót váltottunk. Teljesen rendjén való, ha a listán csak a közeli hozzátartozóink, szeretteink szerepelnek, ha pedig továbbra is kötelességünknek érezzünk, hogy meglepjük valamivel a családi körön kívülieket is, például a kollégáinkat, ne drága ajándékot vásároljunk, hanem például süssünk nekik karácsonyi süteményt.

3. Ne fizess túl sokat a kiszállításért

Manapság egyre elterjedtebb a netes vásárlás, így fontos, hogy a kiszállítás költségével is kalkuláljunk. Egyes árucikkek beszerzését nem úszhatjuk meg szállítási díj fizetése nélkül, ezért törekedjünk arra, hogy olyan online üzletekből szerezzük be az ajándékokat, amelyek nem számítanak fel túlzó összeget a kiszállításért. Annak is nézzünk utána, mely online áruházak azok, amelyek egy bizonyos vásárlási összeghatár felett már ingyenesen szállítják házhoz a csomagot. Ha pedig mi adunk fel csomagot az ünnepek előtt, tervezzünk előre: ha nem az utolsó pillanatra hagyjuk a feladást, nem kell külön díjat fizetnünk azért, hogy még időben, karácsony előtt megkapja a címzett.

4. Ne halogasd az utolsó percig az ajándékvásárlást

Minden bizonnyal mindannyiunkkal megesett már, hogy olyan sokáig halogattuk egy ajándék beszerzését, míg végül a pánikszerű vásárlás eredményeként jobb híján beértük egy olyan termékkel, amely egyáltalán nem szerepelt az eredeti elképzeléseink között, ráadásul sokkal többe került, mint azt akár álmodni mertük volna. A tanulság ebből tehát az, hogy jobb időben, nyugodtan, megfontoltan válogatni a szóba jöhető árucikkek között.

5. Ne felejtsd el összehasonlítani az árakat

Év végén általában olyan holmikat vásárolunk, legyen szó akár ajándékokról, akár karácsonyi dekorációról, kiegészítőkről, amelyek számos üzlet kínálatában megtalálhatók. Ne felejtsünk el tehát rákeresni a neten, hogy hol mennyiért kapható az a bizonyos termék, és a megbízhatóként számontartott üzletek közül válasszuk azt, ahol a legjobb áron, és persze jótállással tudjuk megvásárolni.

6. Ne küldj szét feleslegesen túl sok karácsonyi üdvözlőlapot

Az ajándékokhoz hasonlóan túl sok karácsonyi üdvözlőlapot sem szükséges vásárolnunk és szétküldenünk minden egyes embernek, akivel valaha találkoztunk. Minél több üdvözlőlapot vásárolunk és minél többet költünk a postai feladásra, annál kevesebb pénzünk marad fontosabb dolgokra. Üdvözlőlapot tehát csak olyan családtagoknak, ismerősöknek küldjünk, akikkel aktívan tartjuk a kapcsolatot.

7. Ne vidd túlzásba a karácsonyi fényeket

Nem szeretnénk senki kedvét szegni a tekintetben, hogy a maga teljességében élje meg az év végi ünnepeket, ugyanakkor nem árt fejben tartanunk, hogy nem az a legfontosabb, hogy több fényfüzér díszítse az otthonunkat, mint a szomszédét. A felesleges díszkivilágítást a következő villamosenergia-számlánk fogja bánni. Fontoljuk tehát meg, hány fényfüzért célszerű felaggatnunk, és egy-egy nap milyen hosszan érdemes azokat bekapcsolva hagynunk.