Újrahasznosítás.

Praktikus baromfiól épül Ágh Patrícia és Moravecz Attila kertjében. Minden saját kezű munka, melynek során lehetőség szerint újrahasznosított, újragondolt tárgyakat építettek be. Helyet kapott már nem használt trambulin, kutyaól és ágy is.

Az ötlet úgy jött, hogy egy barátunk felajánlotta, hogy ad nekünk néhány tyúkot, mert éppen kiscsibéi lettek. Csak egy ólat kellene nekik csinálni!

Adott egy nagy kert, amiben ott állt egy évek óta nem használt trambulin. A gyerekek időközben kinőtték. Már egy ideje gondolkozott párom, hogy mi legyen ezzel a trambulinnal.
Ólat venni? Nem. Atis azt mondta, majd ő csinál ebből valamit. Nem veszik kárba semmi!

Az építési lépések szép lassanként – egyik dolog a másik után – kialakultak.  Először felemelte a trambulint. Beállította, hogy egyenes legyen (mivel egy domboldalon van). Hamar rájött azonban, hogy a bambusz gyenge lesz, ha tetőt is akarunk. A plusz tartó oszlopok megmaradt kerítéselemből és egyéb vasrúdból készültek. Ezek a trambulin lábához hozzá lettek hegesztve. Így már masszívabb külsőt kapott. Ezt aztán csirkehálóval körbe kerítette. Az ketrec ajtaja egy réges-régi (kb. 60 éves, a padláson állt) vasrácsas ágyból készült el.

A trambulin közepét kimérte, majd egy üres olajos hordó lett a kiinduló pont, amihez a tetőszerkezetet erősítette. A fa léceket mi részben megvettük. Az olajos hordóhoz hozzá lettek hegesztve a tartó fülek. Ahhoz pedig csavarral lettek erősítve a lécek.

A tetőoszlopokra vékony OSB lapok kerültek. (Ezeket megvásároltuk, kb. 40 ezer Ft-ba kerültek.) Ez lett aztán szép zsindely tetővel befedve. Ez volt a talán legköltségesebb. Ezt meg lehetett volna sima kátránypapírból is oldani, de hát az asszony így óhajtotta…

Maga az ól, amiben alszanak a pipik, egy kb. 30 éves kutyaól volt. Ehhez deszkákból épített hozzá a Párom egy tojófülkét. Kis tatarozás, csavarozás és festés után már majdnem készen állt az ól. A ketrec közepén lévő létra egy régi emeletes gyerekágy része. Ez itt most tartó szerepet is betölt, de akár rá is ülhetnek a pipik.

Az ól tetejét úgy csinálta meg Atis, hogy egy oldalon felnyitható legyen, hogy majd könnyedén lehessen kipucolni. Egy apró tisztítónyílás is látható alul.  Itt az esetlegesen felgyülemlett piszkot ki is lehet seperni.

Ezután már csak a csinosítás következett. Kövekkel kiraktuk körben. Az ól bejárata fölé pedig egy deszkán egy nevet akartunk adni, így jött a Letoj-Lak ötlet. Ezt én készítettem el, egy régebben kapott pirográf készlettel.

A legnehezebb feladat a súlyelosztás volt, erre különösen figyelni kellett. Arra is külön figyelmet fordított, hogy az ól hátulja északi fekvésű legyen.

Az egész ól kb. egy hónap alatt készült el, munka mellett! Ketrecestől, tetőstől kb. 100 ezer forintba került.

Jelenleg egy kifutót készít még a Párom, hogy a pipik szépen, biztonságban át tudjanak totyogni a zöld kertbe is. A Trambulin hálójával leválasztottunk egy részt, ahol kedvükre kapirgálhatnak majd. Szóval folyamatos a munka, de nagy örömmel csináljuk!