Nem csak a teli borosüvegeknek vehetjük hasznát.

Aki szeretné kreatívan újrahasznosítani a kiürült borosüvegeket, annak egészen biztosan kedvére lesz a következő lakásdekorációs projekt. A saját készítésű, száz százalékosan egyedi hangulatvilágítás csodálatosan feldobja a helyiséget.

Az akár több üvegből álló kreáció garantáltan ünnepivé varázsolja az otthonunkat, de aki szeretné, egész éven át használhatja a dekoratív palacklámpásokat. Lássuk, hogyan készül borosüvegből díszkivilágítás!

A borosüvegek átalakításához mindenekelőtt biztos kezekre lesz szükség, azaz nem árt, ha már gyakorlott ezermesterek vagyunk. Az elkészítés során ugyanis lyukat kell majd fúrnunk az üvegbe, az éleket le kell csiszolnunk, hogy majd végül fényfüzért dughassunk az üveg belsejébe. Mindezekkel együtt a lámpakészítés művelete remek időtöltést, jó szórakozást ígér, és nem is annyira bonyolult, mint elsőre hangzik. Következzen tehát lépésről lépésre a hangulatvilágítás elkészítésének a menete!

Hozzávalók:

  • elemes LED-es fényfüzér
  • üres borosüveg
  • szövetbetétes ragasztószalag
  • Dremel üvegfúró szár
  • gyémánt lyukfúró készlet
  • védőkesztyű
  • védőszemüveg
  • ragasztóeltávolító spray
  • gyémántreszelő
  • hurkapálcika (opcionális)

Elkészítés:

1. lépés: a borosüveg előkészítése

Távolítsuk el (áztassuk vagy kaparjuk le) a borosüvegről a címkét, majd meleg, mosogatószeres vízzel mossuk le. Várjunk, amíg megszárad, csak ezután lássunk neki a következő lépésnek.

2. lépés: a szövetbetétes ragasztószalag felragasztása

Ragasszunk fel az üveg hátuljának az alsó felére egy kb. 5 cm hosszú szövetbetétes ragasztószalagot vagy festőszalagot. Erre azért van szükség, hogy megjelöljük vele a fúrás helyét, illetve megerősítsük vele az üveget fúrás közben.

3. lépés: fúrjunk lyukat az üvegbe

A védőkesztyűt és védőszemüveget felvéve fúrjunk lyukat az üvegbe. A lyukfúró szár 45 fokos szögben álljon a ragasztószalaghoz képest, amikor a fúrást elkezdjük, hogy a szár el tudja kapni az üveget. Ezt követően fordítsuk a szárat 90 fokos szögbe, azaz tartsuk merőlegesen az üvegre és így folytassuk fúrást, amíg a lyuk teljesen elkészül.

4. lépés: reszeljük le az éleket

Távolítsuk el a ragasztószalagot az üvegről, majd fújjunk rá ragasztóeltávolítót. A gyémántreszelővel reszeljük körben simára a lyuk peremét.

5. lépés: dugjuk fel a fényfüzért az üvegbe

A LED-es fényfüzért a fúrt nyíláson át, egészen az elemtartóig dugjuk bele az üvegbe.

Tipp: hurkapálcikával könnyebb lehet a fényfüzért szépen eligazítani a borosüveg belsejében.

Fotó: feedxp.com

Ezek után nincs más hátra, mint bekapcsolnunk a fényfüzért és gyönyörködni az új, ünnepi hangulatvilágításban!

Fotó: feedxp.com