Ha új lakásba költözünk, vagy átalakítjuk a régit a legtöbb időt, energiát és pénzt általában a nappali berendezésére fordítjuk.

Nem véletlenül van ez így. Míg egy konyha, fürdőszoba, előszoba vagy háló esetében az adott
alaprajzok, gépészeti kiállások miatt nincs túl sok mozgásterünk a bútorok elrendezését illetően,
addig a nappali berendezésénél általában már szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Mivel egy
lakásban rendszerint ez a legnagyobb alapterületű helyiség, ezért általában többféle elrendezési módközül válogathatunk. Nézzük milyen sorrendben érdemes haladnunk és mire figyeljünk a
berendezésnél!

Kép: Pinterest

A stílus meghatározása

Az első és legfontosabb lépés az, hogy határozzuk meg az irányt. Döntsük el, hogy milyen stílusban szeretnénk berendezni a nappalinkat.
Ha az időtlen elegancia, a hagyománytisztelet fontos számunkra, akkor válasszuk a klasszikus, vagy polgári stílust. Ha a modern lakberendezést kedveljük, akkor a skandináv, minimalista, vagy loft stílus irányában érdemes elindulnunk.  

Ha nem tudjuk egyértelműen meghatározni, hogy melyik stílusirányzat tetszik nekünk, akkor keverhetjük bátran a stílusokat. Az eklektika hódít a lakberendezésben, így a nagyi komódja, vagy perzsa szőnyege mellé nyugodtan kerülhet egy minimál kanapé. A harmonikus összhatás így sem marad el, ha ügyesen kombináljuk a bútorokat. Ha tanácstalanok vagyunk és nem tudunk dönteni kérjük lakberendező segítségét.     

Kép: Pinterest

Az alapok – padló, falak és világítás

Mielőtt a berendezési tárgyakat kiválasztanánk el kell döntenünk, hogy milyen padló kerüljön a nappalinkba. Míg pár évtizede a nappalik padlóburkolata általában padlószőnyeg vagy hagyományos fa parketta volt, napjainkra ez teljesen átalakult és a legtöbb embert járólapot, laminált parkettát vagy modernebb keményfa padlót választ nappalijába. A választék óriási, nehéz dönteni, de azt javasoljuk, hogy a domináns színek és minták helyett inkább válasszunk visszafogott, pasztell árnyalatokat. Ezek elegánsabbak, időtállók és a nappali bútorokkal könnyebben összhangba hozhatók. Kisebb, sötétebb nappali esetén döntsünk világosabb padlóburkolat mellett, mert az könnyedebbé teszi és tágítja a teret. Ha nagy és világos a nappalink, akkor bármilyen színt választhatunk.

A falak dekorálása is sokat változott az utóbbi években. Míg korábban jellemzően a teljes falfelületet tapétáztuk, addig napjainkban már általában csak egy-egy falszakaszra kerül valamilyen markánsabb, mutatósabb tapéta és a többi felület egy egyszerűbb festést kap.

A világítás is nagy átalakuláson ment át, mert míg korábban általában egy központi csillár volt a fő fényforrás a nappaliban, addig napjainkban a rejtett, led világítás és a különböző kiegészítő fényforrások, állólámpák, fali spotok egyre nagyobb szerephez jutnak.

Kép: Pinterest

A bútorok

Ha elkészültünk az alappal, akkor következhetnek a bútorok. A bútorok közül kétségkívül a kanapé a legfontosabb berendezési tárgy, így a kiválasztására érdemes több időt szánnunk. A tervezés első fázisa, hogy felmérjük pontosan mekkora hely áll rendelkezésünkre a kanapé elhelyezésére. Ez lesz a kulcs, ennek ismeretében tudjuk majd az elrendezési módot meghatározni. A kanapé a hely adottságaitól függően kerülhet térbe, vagy egy kiválasztott falszakaszra, sarokba is. A méret véglegesítése előtt ügyeljünk rá, hogy a közlekedési útvonalak ne sérüljenek, a nyílászárók és szekrények könnyen megközelíthetők maradjanak.

Korábban a 3-2-1 összeállítások (2 és 3 személyes kanapé fotellel kiegészítve) voltak népszerűek, de mára az L és U alakú ülőgarnitúrák szinte egyeduralkodóvá váltak. A népszerűségük abban rejlik, hogy nagyon kényelmesek, sokféle méretben rendelhetők és számtalan extra funkcióval választhatjuk őket.

A kanapé mellé és elé dohányzóasztal és kisebb lerakóasztalok kerülhetnek, hogy pihenés közben minden szükséges tárgy a kezünk ügyében legyen.

Ha csak tehetjük ne zsúfoljuk tele a nappalinkat a korábban nagyon népszerű zárt szekrénysorokkal, mert ezek nyomasztóan hathatnak. Ha a lakás többi helyiségében van elegendő tároló helyünk, akkor a nappaliban letisztult hatás és az összhang elérése érdekében inkább csak néhány kisebb komódot és tároló szekrényt használjunk.

A TV esetében is sokkal szebb hatást érünk el, ha szekrénybe rejtjük, vagy a falra szereljük fel és nem egy nagy méretű állványon kap helyet. A falra rögzítés a kisebb szekrények, polcok esetében is tökéletes módszer, mert szellősebb lesz így az összhatás.

Extra tipp: Ha nappalink alapterülete lehetővé teszi kialakíthatunk meghitt olvasósarkot, ahova lábtartós fotel, egy olvasókarral rendelkező állólámpa és kis asztalka kerül. Biztosak lehetünk benne, hogy minden családtagunk kedvenc helye lesz majd.

Kép: Pinterest

Dekoráció és kiegészítők

A berendezési tárgyak a helyükre kerültek, de még nem dőlhetünk hátra, ekkor következik ugyanis a szoba dekorálása, a tökéletes kiegészítők kiválasztása. A gondosan összeválogatott textilek és dísztárgyak teszik majd igazán otthonossá és hívogatóvá a szobát, így ezek összhangja kulcsfontosságú.

A nappaliba kerülő szőnyegek és függönyök színét, stílusát mindenképpen érdemes összehangolnunk. Ha mintás függönyt választunk, akkor a szőnyeg legyen inkább egyszínű, hogy a minták ne versengjenek egymással. Ez természetesen fordítva is igaz: egy domináns, nagy mintás szőnyeghez az egyszerűbb, letisztultabb függöny mutat igazán jól. A függöny anyagából készülhet néhány díszpárna a kanapéra is, az összehangoltság, egységesség érdekében.

Ha ezekkel elkészültünk, akkor már tényleg csak néhány apró simítás van hátra. A térérzet növelése érdekében szerezzünk be egy elegáns tükröt, megdöbbenünk majd, hogy milyen extrém jól mutat. A falra akasszuk fel kedvenc festményünket, vagy néhány bekeretezett fotót. Végül tegyünk néhány apróbb dísztárgyat, szobrot, vázát, zöld növényt a szekrényekre, polcokra, de vigyázzunk, hogy ne zsúfoljuk túl az évek során összegyűjtött összes emlékünkkel a szobát.

A cikk szerzője a Novo Home Bútor.