Érdekes visszatekinteni a múltra, hogyan néztek ki az enteriőrök régebben.

Most nem csak évtizedekre tekintünk vissza, hanem évszázadokra. Sok minden még napjainkban is megtalálható, most megmutatjuk honnan indult ki. Jöjjön egy csipet történelem egy nappali bemutatásán át a teljesség igénye nélkül:

Reneszánsz (1400-1600)

A francia reneszánsz európai elterjedésével megújult a belső építészet is, díszes dekorációk és finom részletek gazdagították az akkori stílust. Harmonikus összhang, török szőnyegek és portrék.

Barokk (1590-1725)

A harmonikus reneszánsz után elrugaszkodva teret kapott a tökéletességre törekvés, a nagyzolás, és minden csöpögött az aranytól. Erős kontrasztok, látványos díszítések, hatalmas bútorok, fényűző hangulat jellemezte a barokk korszakot.

Rokokó (1700)

A barokkos túlzást és szigort váltotta fel a könnyedebb rokokó. Szeszélyes díszítés, aszimmetrikus vonalvezetések, kényelmesebb, kifinomultabb luxus jellemezte.

Neoklasszikus (1780–1880)

A barokk és rokokó stílusra válaszul megérkezett a neoklasszikus irányzat, ami már kevésbé ordította a fényűzést. A pompát felváltotta az ízléses elegancia, egyenes vonalak, szelíd színek, időtállóság.

Szecesszió (1890-1920)

Ez volt az új művészet kora a századforduló tájékán. Kézműves technikák vegyültek az iparival, extravagáns és modern bútorok jelentek meg. Buja formák, kavargó színek jellemzőek erre a korszakra.

Art Deco (1920-1960)

A merész, leegyszerűsített vonalvezetés, az erős, tiszta színvilág és az ötvözetek kora volt ez. Egyik legjellemzőbb újdonsága a fényes felületek voltak, a fényezett króm és a bakelit, amelyeket tükörfényesre lehet csiszolni. Magabiztos hangulatot árasztott a maga ízlésességével.

Konstruktivizmus (1920- napjainking)

A konstruktivizmus a megjelenő modern irányzatok összefoglaló neve. Modernizmus, a posztmodern stílus, a Bauhaus és a kortárs művészet is hozzájárult napjaink kialakuló enteriőrökben. A korábbi giccseket felváltották a praktikus bútorok, a változatos, de harmonikus színek, kedves formák. Mindegyik irányzatnak megvan a maga bája, napjainkban sokszor keverednek is.

Forrás: BoredPanda