Fontos a többszintű védekezés.

Ha nyár, akkor szúnyogok, kiváltképp, ha sok eső és áradást követő időszakról van szó. A vérszívól lakásunkba való bejutását többnyire ablakra vagy ajtóra szerelt szúnyoghálókkal, szúnyogűző készülékekkel, növényekkel vagy házi praktikák egész sorával igyekszünk megoldani. Ha azonban szemügyre vesszük, milyen módszereket alkalmaznak például azokon a távoli vidékeken, amelyeken folyamatos probléma a gyakran komoly betegségeket terjesztő szúnyogok jelenléte, azt látjuk, hogy jellemzően a fekhelyek szúnyogmentességéről próbálnak gondoskodni. Nem véletlenül elsőrendű feladat számikra ez, hiszen nem kívánt vendégek számára leginkább alváskor vagyunk kiszolgáltatva. Mindemellett egy kisebb, ágy körüli területről talán egyszerűbb is hatékonyan kizárni a szúnyogokat, mint egy egész helyiségből.

De nézzük hát, az ágy fölé függesztett megoldások közül milyenek is vannak!

Ék alakú

Az ilyen szúnyogháló alakja hasonlít egy szelet tortához. Ez a típusú háló egyetlen tengelyről indul, mely akár a falon is elhelyezkedhet. Kisebb szobákba ideális, azonban a szúnyogháló ölelte tér is viszonylag kicsi.

Dobozformájú

Ennek a típusnak négyszögletes alakja van, amely pontosan illeszkedik az ágyhoz és négy pontban, egy-egy sarkon függesztik fel. Kényelmes, tágas belső teret biztosít, a felszerelése, kiépítése azonban időigényesebb a többihez képest. Távoli, trópusi vidékeken gyakran alkalmazzák ezt a megoldást úgy, hogy a hálós függöny alja erősebb anyagból készül, hogy a matrac alá lehessen gyűrni és ezáltal teljesen zárt lesz.

Harang alakú

Egyetlen felfüggesztési pontot egy kisebb keret – mely leggyakrabban kör alakú – követ. Ötvözi a korábbiak előnyeit: könnyen felszerelhető, viszont tágas teret biztosít.

Képek: www.lifesystems.co.uk