Sokak számára szerelem első látásra.

Egyre népszerűbbek a virágcserepekből készített emberkék, melyek kedves bájukkal színesítik házunk táját. Dékány Renáta már több ilyet is készített, ezért mondhatni szakértőként ő osztja meg most a tapasztalatait mindazokkal, akik esetleg szívesen készítenének hasonlót.

A virágcserép-emberke ötletet interneten találtam korábban. Az első ilyen emberkét gyermekeim ovijának készítettem, ahol nagyon örültek neki a gyerekek (és nevelők). A hóemberes változat ötletével is már szemezgettem  nyáron. Az elkészítés most vált aktuálissá. A hóemberes mellett egyébként még télapós is készült.

Először is szükség volt kétféle, különböző méretű agyag virágcserépre, alapozó és színes festékekre, lakkra, különböző méretű ecsetekre, hópasztára, zsinórra és ragasztóra, valamint a lyukak kifúrásához fúrógépre.

Figyelni kell arra, hogy a cserép ne legyen sérült, illetve repedt, továbbá a folyamatok közben is óvatosan kell vele benne, hiszen elég egy rossz mozdulat és akkor kárba vész a többórás munkánk. Ha a kezek-lábak rögzítéséhez lyukat szeretnénk fúrni, akkor itt is fokozott óvatosságra van szükség. Természetesen a zsinórozás másképp is megoldható, tehát ez a művelet el is hagyható.

Viszonylag hosszú ideig tart az elkészítése. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy egy-másfél nap is lehet, mire a végeredményhez jutunk. Az egyes fázisok elkészítését követően várni kell, hogy a felvitt festék-, illetve lakkrétegek teljesen megszáradjanak. Nekem viszont ez még kedvező is, mert a három gyerkőcöm mellett, amikor időm engedi, akkor tudom az egyes folyamatokat csinálni.

Alapozó festékkel lekent cserepek
Az arc előrajzolása
Lakkozás előtt

Aki szeret alkotni, kreatívkodni, az már rendelkezik egy-két eszközzel, alapanyaggal. Ha valaki viszont most dönti el, hogy hű, de jópofa, ezt én is megcsinálom és mindent be kell hozzá szereznie a cserepektől kezdve a festékeken át, az ecsetekig, akkor ez több ezer forintjába fog kerülni. Az alapanyagok árai is elég széles skálán mozognak. Viszont érdemes minőségi dolgokat használni, mert ezekkel sokkal szebb és tartósabb eredményt tudunk elérni, akár kereskedelmi célra, akár csak ajándékba készítjük a virágcserép-emberkénket. Természetesen, ha van használt virágcserepünk, zsinórunk, akkor ezeket is használhatjuk bátran, hiszen ezzel nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket is védjük.

Köszönjük Renátának a részletes és alapos leírást, minden bizonnyal sokan kedvet kapnak hasonlóan bájos cserépemberkék készítéséhez.

Kapcsolódó cikkünk: 12 mókás kerti dekoráció: hogyan készítsünk virágcserepekből emberfigurát?