Takarnak, díszítenek.

Térhódító, izgalmas növények, amelyek maguktól vagy több-kevesebb segítséggel felkapaszkodnak a nekik felkínált szabad felületre. Ez lehet egy régi, megcsúnyult kerítés, amelyet szeretnénk vonzóbbá, barátságosabbá tenni. Íme, többek között milyen lehetőségeink vannak!

Sarkantyúka

A dekoratív, egynyári kerti sarkantyúka igazi kettő az egyben növény: nem csupán díszíti a környezetünket, de élénk színű virágai, valamint kerekded, pajzs alakú levelei ehetőek is. Ízük kellemesen csípős, borsos, a mustáréhoz hasonló. Nem árt tudni, hogy a sarkantyúkának léteznek akár 4 méter magasra is felfutó, kúszószárú változatai.

Csokoládészőlő

A csokoládészőlő, más néven ötlevelű akébia egzotikus virággal és különleges terméssel díszítő kúszócserje. Áprilistól májusig virágzik, virága kellemes vaníliaillatot áraszt. Porzós párral együtt ültetve ehető termést hoz.

Korilla

A lugaspaprikának is nevezett afrikai zöldségnövény nálunk is jól érzi magát. A palántákat május közepe táján ültessük ki a szabadba, olyan helyre, ahol tud terjeszkedni, mert ha sikerült félárnyékos helyre palántálni, akkor hamarosan akár öt méterre is felfut. Hajtásának csúcsából és leveleiből leves vagy főzelék, terméséből savanyúság készíthető.

flickr.com/photos/martius, flickr.com/photos/69454088@N02

Uborka

Az uborkának felállított futtató amellett, hogy érdekes fókuszpontot alkot a kertben, nagyban segít abban, hogy helytakarékos módon tudjuk megoldani a termesztését. A futtatót a kerítés mentén is minden további nélkül felállíthatjuk. A felfuttatva nevelt uborkának egészségesebb környezetet teremtünk a növekedéshez és a termés fejlődéséhez, mintha hagynánk, hogy támasz nélkül a talajon terjeszkedjen.

Lilaakác

Tavasszal az elsők között nyílik a Kelet-Ázsiából származó kínai lilaakác. Rendkívül erőteljes növekedésű, akár 8-10 méter magasra is felkúszik, ezért csak nagyobb méretű kerítések, pergolák, lugasok befuttatására alkalmas. Nyáron a buja vesszőit ajánlatos visszavágni. Legyünk vele óvatosak, mert ha egy fa közelébe kerül, arra is felfut.

Mexikói csodahajnalka

A minaként is ismert növény különleges virágszínével hódít. A virágrügyek még vörösek, a kinyílás előtt nem sokkal viszont narancssárgára színeződnek, majd kibontva szirmaikat sárgák lesznek, végül egészen kifehérednek. Indái akár az 5 métert is elérhetik, így kiválóan alkalmas pergolák, kerítések befuttatásara, de nagy cserépben a teraszon is nevelhetjük. A meleg, napos helyet kedveli.

Borostyán

A borostyán a sötét oldal növénye, ami azt jelenti, hogy léggyökereivel szívesen felkapaszkodik a ház északi oldalán álló kerítésre, benövi az árnyékos felületeket, sőt ha nem vigyázunk, felkúszik a fák törzsén is egészen a koronába. Gyakorlatilag mindenféle különösebb gondozás nélkül benövi a rendelkezésére álló felületet.

Kerti hajnalka

A kerti hajnalka csavarodó, kúszó egynyári növény, amely gyorsan növő indáival kapaszkodik. Magról vetve megbízhatóan kihajt. Szüksége van támrendszerre; egy hajnalkával befuttatott kerítés, pergola, tornác páratlan látványt nyújt.

Vadszőlő

Az Észak-Amerikából származó kúszónövény az európai országokban inváziós növényként viselkedik. Ez azt jelenti, hogy igen erőteljesen növekszik, ezt viszont akár a hasznunkra is fordíthatjuk, ha a célunk az, hogy minél gyorsabban befuttassunk egy előnytelen, csupasz falat, kiábrándítóan dísztelen kerítést vagy elszáradt fatörzset. Az ötkaréjú vadszőlő kacsokkal kapaszkodik, amelyek ha valamihez hozzáérnek, arra azonnal rá is tekerednek.