Balkon

Kúsznak, kapaszkodnak: milyen növényt futtassak a kerítésre?

Takarnak, díszítenek.

Térhódító, izgalmas növények, amelyek maguktól vagy több-kevesebb segítséggel felkapaszkodnak a nekik felkínált szabad felületre. Ez lehet egy régi, megcsúnyult kerítés, amelyet szeretnénk vonzóbbá, barátságosabbá tenni. Íme, többek között milyen lehetőségeink vannak!

Sarkantyúka

A dekoratív, egynyári kerti sarkantyúka igazi kettő az egyben növény: nem csupán díszíti a környezetünket, de élénk színű virágai, valamint kerekded, pajzs alakú levelei ehetőek is. Ízük kellemesen csípős, borsos, a mustáréhoz hasonló. Nem árt tudni, hogy a sarkantyúkának léteznek akár 4 méter magasra is felfutó, kúszószárú változatai.

Csokoládészőlő

A csokoládészőlő, más néven ötlevelű akébia egzotikus virággal és különleges terméssel díszítő kúszócserje. Áprilistól májusig virágzik, virága kellemes vaníliaillatot áraszt. Porzós párral együtt ültetve ehető termést hoz.

Korilla

A lugaspaprikának is nevezett afrikai zöldségnövény nálunk is jól érzi magát. A palántákat május közepe táján ültessük ki a szabadba, olyan helyre, ahol tud terjeszkedni, mert ha sikerült félárnyékos helyre palántálni, akkor hamarosan akár öt méterre is felfut. Hajtásának csúcsából és leveleiből leves vagy főzelék, terméséből savanyúság készíthető.

flickr.com/photos/martius, flickr.com/photos/69454088@N02

Uborka

Az uborkának felállított futtató amellett, hogy érdekes fókuszpontot alkot a kertben, nagyban segít abban, hogy helytakarékos módon tudjuk megoldani a termesztését. A futtatót a kerítés mentén is minden további nélkül felállíthatjuk. A felfuttatva nevelt uborkának egészségesebb környezetet teremtünk a növekedéshez és a termés fejlődéséhez, mintha hagynánk, hogy támasz nélkül a talajon terjeszkedjen.

Lilaakác

Tavasszal az elsők között nyílik a Kelet-Ázsiából származó kínai lilaakác. Rendkívül erőteljes növekedésű, akár 8-10 méter magasra is felkúszik, ezért csak nagyobb méretű kerítések, pergolák, lugasok befuttatására alkalmas. Nyáron a buja vesszőit ajánlatos visszavágni. Legyünk vele óvatosak, mert ha egy fa közelébe kerül, arra is felfut.

Mexikói csodahajnalka

A minaként is ismert növény különleges virágszínével hódít. A virágrügyek még vörösek, a kinyílás előtt nem sokkal viszont narancssárgára színeződnek, majd kibontva szirmaikat sárgák lesznek, végül egészen kifehérednek. Indái akár az 5 métert is elérhetik, így kiválóan alkalmas pergolák, kerítések befuttatásara, de nagy cserépben a teraszon is nevelhetjük. A meleg, napos helyet kedveli.

Borostyán

A borostyán a sötét oldal növénye, ami azt jelenti, hogy léggyökereivel szívesen felkapaszkodik a ház északi oldalán álló kerítésre, benövi az árnyékos felületeket, sőt ha nem vigyázunk, felkúszik a fák törzsén is egészen a koronába. Gyakorlatilag mindenféle különösebb gondozás nélkül benövi a rendelkezésére álló felületet.

Kerti hajnalka

A kerti hajnalka csavarodó, kúszó egynyári növény, amely gyorsan növő indáival kapaszkodik. Magról vetve megbízhatóan kihajt. Szüksége van támrendszerre; egy hajnalkával befuttatott kerítés, pergola, tornác páratlan látványt nyújt.

Vadszőlő

Az Észak-Amerikából származó kúszónövény az európai országokban inváziós növényként viselkedik. Ez azt jelenti, hogy igen erőteljesen növekszik, ezt viszont akár a hasznunkra is fordíthatjuk, ha a célunk az, hogy minél gyorsabban befuttassunk egy előnytelen, csupasz falat, kiábrándítóan dísztelen kerítést vagy elszáradt fatörzset. Az ötkaréjú vadszőlő kacsokkal kapaszkodik, amelyek ha valamihez hozzáérnek, arra azonnal rá is tekerednek.

Tags : kertnövény