A rutinos háziasszonyok (és persze urak) már rutinból tudják a mennyiségeket, de nem mindenki.

Aki még nemrég vágott bele a konyhaművészet rejtelmeibe, gyakran találkozhat a ténnyel, hogy szinte minden receptnél grammban vagy dekagrammban vannak megadva a hozzávaló mennyiségek. Ez komoly kihívást jelenthet, ha épp nincs kéznél üzemképes mérleg, így marad a kreativitás.

Jelentősen megkönnyíti az életünket, ha tudunk kanállal számolni, most ehhez nyújtunk egy kis segítséget a leggyakrabban használt alapanyagok felsorakoztatásával.  Egy evőkanálnyi (ami nem túl púpos, nem is csapott)

  • liszt = 12 gramm
  • cukor = 15 gramm
  • kakaó = 7-8 gramm
  • vaj vagy zsír = 25 gramm
  • búzadara = 15 gramm

Ez persze nem hajszálpontos mérőmódszer, mégis ad egy hozzávetőleges alapot, ha süteménykészítésre adjuk a fejünket. Szerencsére már sok receptet bögrés mércében adnak meg, ami szintén nagy segítség, de, ha nem sem kell kétségbeesni. Sok csomagolás is már tartalmaz némi útmutatót, de evőkanál az biztos, hogy minden konyhában megtalálható. A jó hír, hogy ez csak egy darabig szükséges, a tapasztalatból később olyan gyakorlat válik, amikor már szemmértékre is menni fog!