Időnként megkeseríti az életünket az otthonunkban megjelenő por.

A semmiből tűnik fel, sokszor letöröljük és hamar visszatér, a kevésbé érintett helyeken pedig egyenesen porcica családokat alkot. Tulajdonképpen mi is az?

A városi legenda szerint a házipor lényegében a levedlett bőrünk, de ez nem teljesen fedi a valóságot. Valóban folyamatosan észrevétlenül vedlünk, ami összességében másfél gramm elhalt bőrsejtet jelent naponta, de igazából nem csak ez telepszik a szekrények tetejére. Bár valóban hozzátesz az otthonunkban megjelenő porhoz, sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak a bőrünkön élő mikroorganizmusok, gombák és atkák is, amelyek a porallergiáért felelnek. Aki az orvosok által porallergiásnak nyilvánított, az nagy valószínűséggel a poratka kakira allergiás.

Már tudjuk, hogy a porban vannak elhalt bőrsejtek, a bőrünkön élő atkák ürüléke, de ez még nem minden! Rengeteg műanyag részecskét is tartalmaz, a textilekről lehulló szöveteket, illetve a kintről behordott szemcséket, a levegőben szálló anyagokat.

A legtöbb, amit tehetünk ellene, hogy kerüljük a műszálas anyagokat, lehetőség szerint cseréljük pamutra a lakástextileket,  gyakran mossuk ki őket, nedves ruhával töröljünk port, és szellőztessünk rendszeresen! Ezek segíthetnek pormentesebbé tenni az otthonunk, kivéve, ha egy nagyon forgalmas csomópont fölött lakunk.