A jellegzetes piros-fehér sapkák már december elején megjelennek.

A Télapó elmaradhatatlan kelléke magával hozzá a karácsony varázsának ígéretét is. Jól áll a kicsiknek, jól áll a nagyoknak, de székdekorációként is megteremti az ünnepi miliőt. Készen is vásárolhatunk különféle kivitelben, de egy kis varrástudással magunk is elkészíthetjük. Így azon túl, hogy átéljük az alkotás örömét, valóban méretre szabott eredményt kapunk és a gyerekeket is bevonhatjuk a munkafolyamatba.

Nézzük, hogyan is készül a karácsonyi székhuzat!

Szükség van hozzá:

  • piros és fehér anyagra a huzathoz (ezekből hatalmas a választék, vegyünk az ízlésünknek megfelelőt)
  • fehér fonalra vagy anyagcsíkokra a pomponhoz
  • centire (hogy pontos méretekkel tudjunk dolgozni)
  • ollóra a szabáshoz
  • varrógépre vagy tűre és cérnára

A pontos méret az anyagszükséglethez és a szabásmintához attól a széktől függ, amelyikre a sapkát szánjuk. Így az első feladat a háttámla lemérése.

A kapott számok függvényében kezdhetünk bele a szabásba: némi ráhagyással a szélességben, a számunkra tetszőleges hosszban, két rétegben, a következő formában:

A leszabott, színükkel egymás felé fordított darabokat varrjuk össze a széleknél, értelemszerűen a huzat alját kihagyva. Ezt követően vágjuk le a sapka csücskét (vigyázva, hogy a varrást ne vágjuk át!), fordítsuk ki, majd vasaljuk le.

Kifordítás után érdemes levarrni az alábbi képen jelzett csíkot, ez segít a széken a helyén tartani a sapkát.

Ezután következik a széles fehér csík, amit szintén varrással (esetleg ragasztással) rögzíthetünk.

Készítsük el a pompont. Ehhez egyforma hosszúra levágott fonalakat vagy anyagcsíkokat középen kötözzük össze szorosan, majd a szálakat szépen húzzuk szét. Ezt kézzel tudjuk majd a sapkára ölteni.

Ha minden kész, akkor húzhatjuk is a szék(ek)re a kész sapkát és gyönyörködhetünk a művünkben. Nem csak a látványa fog jobb kedvre deríteni, de a hőérzetünkön is javítani fog, ha a széken ülve hátradőlünk.

Forrás: Make It & Love It