Időnk jelentős részét töltjük a hálószobánkban, ahol a minőségi pihenésünk egyik kulcsa az ágyunk, azon belül is a matrac.

Napjainkban hatalmas választék áll már rendelkezésre, de milyen az ideális? Memóriahabos? Szivacsos? Rugós? Kókuszos? Vagy lassan az okos? Ennek próbálunk utánajárni.

Az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni az ideális matrac kiválasztásakor, az az alátámasztás.

Fontos, hogy stabilan támassza alá a testet úgy, hogy megfelelően tartsa a gerincoszlopot. Mindezt úgy, hogy nem is süppedünk bele, de nem is viselhetetlenül kemény.

Lényeges szempont továbbá a tartósság. Ez olyan termék, amellyel hosszú távra tervezhetünk jobb esetben. Nem szabad(na) rövid időn belül ‘kifeküdni’.

A pontrugalmasság sem elhanyagolható rész. Ez lényegében annyit tesz, hogy amikor leülünk az ágy egyik oldalára, a másik oldalon fekvő személy nem kezd el a lejtés miatt felénk gurulni. Reklámokban általában úgy mutatják be ezt a tulajdonságát, hogy borospoharat helyeznek a matrac egyik felére, míg a másik oldalán egy kisgyermek önfeledten ugrálhat anélkül, hogy a bor kiborulna.

A nedváteresztő képességet is figyelembe kell venni. Kell tudnia lélegezni, hogy ne fülledjen be.

És az utolsó, de közel sem elhanyagolható szempont az ár. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 31 matracot vizsgált meg a fent említett tulajdonságok tükrében. Szerencsére egész pozitív eredményekre jutottak. Összességében minden termék 60 százalék fölötti eredménnyel szerepelt, ami a maga nemében egész jónak számít. A legszembetűnőbb eredmény azonban mégis az, hogy az Ikea vagy Magniflex matrac (amelyek a vizsgálat győztesei lettek) legalább annyit tudnak, mint a közel fél millióba kerülő társaik, csak elérhető áron. Szóval a matracokra nem igaz, hogy minél drágább annál jobb…

Forrás: Tudatos Vásárlók