Ha van kisgyerek a családban, akkor tudjuk, hogy mennyire fontos az, hogy fejlesztő és szórakoztató játékokkal töltse el az idejét.

A megfelelő játékokkal nem csak szórakoztató időtöltést biztosíthatunk, de segíthetünk a kicsiknek fejleszteni kognitív és szociális képességeiket is. Az alábbiakban öt olyan játékot mutatunk be, amelyeknek minden kisgyerekes családban ott a helyük.

Társasjátékok

A társasjátékok a legnépszerűbbek azok között a játékok között, amelyek fejlesztő hatással bírnak, emellett remek hangulatot teremtenek, és az egész családnak jó elfoglaltságot nyújtanak. A társasjátékok segítenek a gyerekeknek fejleszteni a szociális és kommunikációs képességeiket, illetve azokat a kognitív képességeiket is, mint a problémamegoldás és a memória. Számos társasjáték létezik már, így mindenképp érdemes a gyerekek korosztályának megfelelőt kiválasztani. A Djeco márka kínálatában számos olyan fejlesztő hatású, minőségi játékot találhatsz, amikkel gyermeked is szívesen játszik majd. Ilyen például a képes lottó egyeztető-párosító társasjáték, amely egy állatos képekkel ellátott párosító játék, amivel a gyermek megtanulhatja, hogy melyik állat milyen környezetben él, fejlődik a memóriája és szem-kéz koordinációja is. A játék lényege, hogy minden képes alaplap azonos környezetből származó állatképeket tartalmaz, a kicsik feladata pedig, hogy a középre kirakott kártyák közül húzzanak, és ha az ő táblájukra való az állat, akkor rátegyék a helyére, ha nem, akkor mehet vissza a többi közé. Miközben a család együtt játszik, a gyerekeknek figyelni kell, hogy ki húzta fel az ő táblájukra való kártyát, és hogy hova tették vissza. Valószínűleg minden anyuka egyet ért azzal, hogy ez az a típusú társasjáték, ami a legjobb, ha a gyermek memóriájának fejlesztése kerül szóba.

Építőjátékok

Az építőjáték az egyik legjobb módja annak, hogy a kicsik fejlesszék a kreativitásukat és a problémamegoldó képességüket. Az építés közben a gyerekeknek lehetőségük van fejleszteni a kézügyességüket és a térbeli érzéküket is. Segíthetnek nekik fejleszteni az építő- és tervezőképességeiket, azokat az ügyességeket és készségeket, amelyekre később az iskolában és az életben is szükségük lehet. Az építőjátékok segítségével a gyerekek képzeletbeli világokat építhetnek, melynek során fejleszthetik a kreativitásukat, a logikai gondolkodásukat, az önkifejezésüket és az érzelmi intelligenciájukat, ami szintén rendkívül fontos lesz az élet minden területén. Az építőjátékok közül sokáig a Lego és a Duplo volt a vezető márka, ma már azonban számos más alternatíva is létezik, melyeknek tartósságát és szépségét nem lehet az előbbiekhez mérni (azoknak minden előnye ellenére) sem túlhangsúlyozni.  A Djeco toronyépítő játéka igen népszerű választás a kisgyerekesek körében. Ez sem véletlen, hiszen megtaníthatja a gyerekeknek a nagyság sorrend fogalmát, és a már említett előnyök ezen játék esetében is fennálnak. A játék 18 hónapos kortól ajánlott, lényege, hogy minden kis gumiállat a saját élőhelyére kerüljön, amiket a gyermek úgy helyez el – akár toronyban, egymás mellett sorba rendezve, egymás tetején – ahogy csak szeretné. A dobozok kemény kartonból készültek, így a környezetet sem károsítják.

Kreatív játékok

A kreatív játékok lehetővé teszik, hogy a gyerekek kifejezzék kreativitásukat és megmutassák mennyire tehetségesek bizonyos területeken. Az ilyen típusú játékok alatt általában a rajzolást, festést, díszítgetést, horgolást és egyéb hasonló tevékenységeket értjük. A kreatív játékok segítenek a gyerekeknek abban, hogy fejlesszék a kézügyességüket, valamint azok a készségek, amelyek még esetleg felfedezetlenek maradtak, a kreatív foglalkozások során nagy eséllyel felszínre kerülhetnek.

A rajzolás tipikusan az az elfoglaltság, ami egyetlen gyerek életében sem marad(hat) ki, hiszen nagyon szórakoztató, és emellett a lehető legjobb fejlesztést nyújtja szem-kéz koordináció, és kézügyesség terén. Az előbb említettek mellett a kreativitást is fejleszti és nem utolsósorban remek beszélgetés kezdeményező is a gyerekekkel, hogy mit és miért rajzolnak.

A MiniStudio.hu-n ehhez a rendkívül egyszerű elfoglaltsághoz is megtalálod a megfelelő felszerelést. A Djeco festő- és rajkészletében mindent megtalálsz, ami a gyerekek minőségi szórakozásához szükséges lesz.

Egy másik lehetőség a gyerekek kreativitásának kiélésére, a gyurmázás. Ez akár már 1,5-2 éves kortól a gyerekek kedvence lehet. A gyurmázás egy nagyon hasznos és fejlesztő tevékenység a kisgyerekek számára, amely számos előnyt kínál a fejlődésük szempontjából. Először is, a gyurmázás nagyszerű módja annak, hogy a kisgyerekek kifejezzék magukat és fantáziájukat. A gyurmázás során a gyerekek képzelőerejüket szabadon engedhetik, és lehetővé teszi számukra, hogy szabadon kifejezzék érzéseiket és gondolataikat, amely fontos az érzelmi, és szociális fejlődésükhöz. Emellett a gyurmázás segíti a finommotorikus készségek fejlesztését is. A kisgyerekeknek szükségük van az ujjak és kézizmok erősítésére, aminek később nagy szerepe lesz az íráskészség elsajátításában is. A Djeco gyurmák ezt a szórakoztató elfoglaltságot teszik még színesebbé.

Még egy remek kreatív elfoglaltság lehet a gyöngyfűzés, aminek kisgyerekekre szabott verzióját is a Djeco alkotta meg. Hároméves kortól ajánlott a gyerekeknek, és a kislányok amint lehet, kapnak az alkalmon, hogy maguknak vagy anyukájuknak valami szépet készítsenek. Ez a nagy szemű fa gyöngyökből és pomponokból álló készlet lehetővé teszi a kicsik számára is a játékot, és nagyobb méretüknek köszönhetően a lenyeléstől sem kell félni (a szülői felügyelet viszont erősen ajánlott!). Ebben a készletben a gyöngyöket újra és újra fel lehet használni, illetve egy útmutató füzet segítségével sosem fogytok ki az ötletekből.