Sokunk lakásában a vécé hátfala kényszer szülte külsőt kapott. Azonban ezen könnyen változtathatunk.

A vécék hátfala mögött – kiváltképp társasházban, panelben – gyakran különféle csövek futnak. Ezekhez ráadásul praktikus, ha nagyobb falbontás nélkül hozzá lehet férni. Ezért sokszor valamilyen egyszerű megoldással – például fémlappal – takarják el őket a kivitelezők. Ezek nem mindig szépek, sőt… olykor kifejezetten ridegek.

Az alábbi megoldást egy facebook csoportban láttuk és azonnal felfigyeltünk rá. Maradék anyagok felhasználásával igazán barátságos, kellemes hangulatú mellékhelyiséget varázsolt a korábbi panelvécéből az ötlet kivitelezője, Kónya Zoltán. Őt kérdeztük az elkészítés menetéről és a szükséges alapanyagokról, eszközökről.

Nagyon nem tetszett az eredeti hátfal, gondolom sokan így vannak ezzel. Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen vele, festés és tapéta is szóba került. Végül a laminált padló mellett döntöttem, ugyanis a korábbi szoba parkettázása után maradt annyi, amennyi a hátfal burkolásához elegendő.

Azért is lett kétszínű a burkolat, mert így biztosan elég anyag állt a rendelkezésemre amellett, hogy így izgalmasabb is lett a végeredmény.

Találtam YouTube videókat függőleges laminált padlózásról, ahol párnafát használtak és szöggel történt a rögzítés. Ezt azért nem szerettem volna, mert nagyon elállt volna a faltól és nem lehetett volna öblíteni a WC-t.

Arra gondoltam, hogy ragasztással próbálkozom, először egy komponensűvel, ha nem vált volna be, akkor erősebbel próbáltam volna, de nem kellett, mert a T-Rex Glue szerelőragasztója remekül működött.  Alulról kezdtem a felragasztást a csövek miatt, és onnan haladtam felfelé. Végül a vízórák eltakarására pedig a képeket használtam, ám ezeket már az előző lakótól örököltük.

A kivitelezéskor dekopír fűrészt használtam a vágáshoz. Ezen kívül csak mérőszalagra és ceruzára volt szükség.

A pontos és egyenes vágáson kívül a csövek és a csap helyére kellett igazán figyelni, valamint arra, hogy a vízórákhoz hozzá lehessen férni.
Továbbá az is lényeges, ha valami okból szerelni kell a fal mögötti csöveket, akkor a mostani burkolást el kell tudni majd távolítanunk.

A hátfal egy délelőtt alatt elkészült, végül is csak nagyjából 2 négyzetméterről van szó.

A laminált padló nyilván nem volt ingyen, ám mivel valóban maradék volt, nem számítottam költségnek, hisz előbb-utóbb egy lomtalanításon kidobásra került volna. A képeket a lakással együtt kaptuk, úgyhogy ez sem járt plusz költséggel. A ragasztó volt az egyetlen költség, ami kevesebb, mint 2000 Ft.

Köszönjük a részletes beszámolót, biztosak vagyunk benne, hogy sokak számára segítséget jelent!