A bájos fonott mécsestartóra egy facebook csoportban lettünk figyelmesek.

Mivel az ötlet és a kivitelezés is különleges, és korábban nem láttunk hasonlót, kíváncsiak voltunk, vajon hogyan készül. Ezért felvettük a kapcsolatot Kolozsváriné Szabó Andreával és arra kértük, meséljen az ötletéről, és arról, hogy pontosan mi mindenre van szükség a megvalósításához.

Régi vágyam volt, hogy megtanuljak fonni, már kislány koromban is rajongtam a fonott dolgokért.
2016. novemberében kezdtem papírfonásos videókat nézegetni, és idén, 2017. május elején tekertem meg az első pálcáimat. Függetlenül attól, hogy nem voltak szépek, azonnal fonni kezdtem.
Mostanra körülbelül 40 kosarat, kaspót, játéktárolót tálcát, ajtó és asztaldíszeket illetve egyéb dekorációt készítettem.

Szerintem bármit meg lehet fonni papírból. Jó néhány befőttesüveget kaptam, és mindenképpen hasznosítani szerettem volna őket. Láttam hasonló mécsestartókat a YouTube-on, illetve a Pinteresten, így fontam először egy tányéros alj nélküli mécsest. Még be sem fejeztem, mikor az az ötletem támadt, hogy továbbgondoljam, és így született ez a tányér alapra fonott verzió.

Van, hogy natúr pálcákból fonok, és utólag festem őket, de használok előre (ruhafestékkel, ételfestékkel és fapáccal) festett pálcákat is. A mécsestartót például előre (Columbus ruhafestékkel) festett pálcákkal fontam, majd fehér alapozó festékkel antikoltam.

A befőttesüveget – mely egyben sablonként is szolgált – a fonás során végig benne hagytam a fonásban. A fonást természetesen bővebbre készítettem, hogy az üveg kivehető, tisztítható és akár cserélhető legyen.

Ez a mécses körülbelül 50 db 55-60 cm hosszú papírpálcákból készült. A pálcákat merítéses technikával előre festettem sötétbarna Columbus ruhafestékkel.

Miután megfontam a mécsest, PVA ragasztó és víz 1:1 arányú keverékével lekentem (átitattam), ettől jó kemény lett, akár egy vesszőfonás…

Száradás után szivaccsal vízbázisú fehér alapozó festéket vittem fel rá, így értem el az antik hatást.
Miután ez a réteg is megszáradt, lekentem vízbázisú lakkal.

Mivel rengeteg tobozt gyűjtöttünk korábban a kislányommal, adta magát az ötlet, hogy tobozokkal díszítsem.

Teljes száradást követően ragasztópisztollyal ragasztottam rá a tobozokat és néhány aranyszínű művirágot.

Így jött hát létre ez az asztaldísznek is beillő nem szokványos darab.

Maga a fonás 1,5-2 óra alatt elkészült, de ha a pálcatekerést és egyéb utóműveleteket is figyelembe vesszük, akkor körülbelül plusz egy órát lehet számolni, azaz összesen 3 óra.

Ehhez a darabhoz az újrahasznosított újságon, a tobozon és a kis virágokon (opcionálisan elhagyható) kívül a Columbus ruhafesték, a PVA ragasztó, a minimális (3 evőkanál) alapozó festék és a lakk kellett, melyeket nagy tételben vásárolok, így nehéz pontosan megmondani, hogy pontosan mennyi is volt az anyagköltség, de nem számottevő.

Ha megkérnek, nagyon szívesen készítek másoknak is, hisz imádok alkotni.

Köszönjük Andreának a részletes leírást, hamarosan mi is meg fogunk próbálkozni hasonlóval!