Múltidézés nagyanyáink kedvenceivel.

Szüleink, nagyszüleink vidéki kertje a színek, formák, illatok végeláthatatlan kavalkádja volt. Talán a nevüket sem tudtuk, de valamennyi virág kedves ismerősünk volt. Immár rajtunk a sor, hogy kertünket ezekkel az időtálló növényekkel színesítsük. Tegyük változatossá a környezetünket az alábbi feledhetetlen, szép emlékeket idéző virágokkal.

A teljesség igénye nélkül íme néhány, nosztalgikus hangulatot keltő fajta, amelyek legtöbbje nem hiányozhatott nagyszüleink portájáról.

A gumós, lágyszárú dália nagyobb termetű fajtái majd’ két méter magasra nőhetnek s hatalmas virágfejeket nevelhetnek. A törpe növésű változatok virágai bár kisebbek, egy-egy növényen bőven nyílik belőlük.

A hajnalka népszerű egynyári kúszónövény, amely magról vetve megbízhatóan kihajt. Egy hajnalkával befuttatott pergola vagy kerítés páratlan látványt nyújt.

A jószagú cickafark virágai lapos vagy domború, sátorszerű virágzatban csoportosulnak. Jórészt a nyár közepén nyílik, és hosszú ideig tartós. Napos helyre ültetve fejlődik a legszebben, a szárazabb talajokat is jól viseli. Nemcsak frissen, de szárazvirágkötéshez, csokrok díszítésére is gyakran használják.

A kék szamárkenyér feltűnő, 50–70 cm magas évelő, virágzata gömb alakú, acélkék fejecske.

A gyűszűvirág az egyik legmagasabbra növő kétnyárnyi növényünk. Bájos látványt nyújt kerítések, falak mentén. Harang alakú virágai fürtökben, nyár elejétől nyílnak.

A bíbor kasvirág a régimódi falusi kertek hangulatát idéző, kiváló szárazságtűrő évelő, amely egész nyáron nagy számban hozza bíbor-mályvaszínű virágait. A pillangók egyik nagy kedvence.

A muskátlik a legnépszerűbb virágok közé tartoztak és tartoznak ma is – sokfelé ott virítanak a falusi házak ablakaiban.

A kerti pillangóvirág légies megjelenésű, bokrosan elágazó szárú egynyári növény. Csodásan mutat minden virágoskertben; térhatárolóként, virágágyásban háttérnövényként egyaránt mutatós. Kerítések, falak elé is vethetjük.

Az oroszlánszáj a vidéki virágoskertek elmaradhatatlan növénye. Különösen a gyerekek lelik örömüket abban, ahogy a virágot kétoldalt összenyomva a tátika nyitogatja a “száját”. Ültethetjük vegyesen más alacsony egynyári növényekkel, míg a magas fajták pompásan illenek például a kerítés elé.

A rózsaszín, lila vagy fehér virágfürtöket hozó sarkantyúfű vagy évelő szarkaláb 150 cm magasra is megnőhet. Ültethetjük virágágyi növénynek, de kerítések mentén is pompásan mutat.

A magról vetett díszmák gyorsan nő, egyes fajták pedig a következő évben újravetik magukat. Csodásan díszíti a vegyesen beültetett virágágyakat.

A kerti katicavirág bájos, csillag alakú virágai és csipkeszerű levelei hamisítatlan vintázs hangulatot keltenek. A virágok színe a rózsaszíntől kezdve a hófehéren át egészen az égszínkékig terjed.

Egykor a mályvarózsa üde színű, méretes virágai tették teljessé a vidéki kerteket. A virágágy háttérnövényének ültessük, de kerítés, házfal mellé ültetve is dekoratív.

A sárga viola a legkedveltebb nyári virágok közé tartozik. Virágai markáns illatúak, sárgák, barnás-vörösek vagy narancsosak, egyszerűek vagy teltek. Május-júniusban nyílnak, és nem csak mi, de a méhek is szeretik őket.

A sarkantyúka nagy, tölcsér formájú, narancssárga vagy piros árnyalatú virágait júliustól szeptemberig csodálhatjuk meg. A virágnak és a levélnek a zsázsáéhoz hasonló fűszeres aromája van, bármilyen salátához felhasználhatjuk. Festőien mutat kerítésre felfuttatva vagy cserépből alácsüngve a teraszon is.

A bársonyvirág vagy büdöske jellegzetes egynyári virág, amely májustól októberig virágzik. A legtöbb fajta erős illattal rendelkezik. Ideális ágyásszegélynek, de jól mutat cserépbe, illetve balkonládába ültetve is. Távol tartja a fonálférgeket és a levéltetveket is.