Csípjük fülön a vándorló kupacokat.

Kis lakásban lakni találékonyságot igényel. Néhány kupac ruha, mosatlan bögre máris azt a látszatot kelti, hogy óriási a felfordulás. Ha valahol, itt fokozottan érvényes, hogy rendet kell tartani, hogy öröm legyen otthon lenni, és ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe akkor sem, ha valaki váratlanul felugrik hozzánk.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tennivalókat:

1. Ne spórolj a tárolóhelyeken

Alapszabály, hogy ott lehet rendet tartani, ahol mindennek helye van. Éppen ezért a rendelkezésedre álló helyet kihasználva vegyél szekrényeket, polcokat, vagy akár csináltass beépített tárolókat. Ami elől marad, az előbb-utóbb halmozódni és vándorolni kezd. Érdemes kihasználni a pince vagy garázs adta lehetőségeket is: itt nagyobb szekrények is elférnek, ahol például a szezonális dolgokat (síléc, bicikli) tárolhatjuk.

2. Legyen egy nagy szennyestartónk

Nem baj, ha nincs időd minden nap mosni, viszont fontos, hogy addig se heverjen a szennyes szanaszét. Egy nagy kosár elrejti a piszkos ruhákat, így könnyen lehet rendet tartani hét közben is.

3. Mindig mosogass el

Nehéz ezt a szokást magunkévá tenni, de pillanatok alatt rendet hoz a konyhába, ha sosincs elől mosatlan edény. A koszos tányérok, poharak, bögrék ugyanis elképesztő módon képesek terjedni, elfoglalva a munkapultot, az asztalt, kaotikus látványt hozva a konyhába.

4. Szortírozd a leveleket minden nap

Ki ne dobálná egymásra a leveleket, számlákat, különféle papírokat egy fárasztó nap után? A kupac pedig csak gyűlik, akár az asztalon, akár az előszobaszekrényen, akár a hűtő tetején. Érdemes minden egyes nap 2 percet rászánni, és a számlákat a táskánkba tenni, a felesleges reklámújságokat pedig a szelektívbe, hogy ne legyen óriási halmunk a hónap végére. Ne gyűjtögessük a kupont, amit biztosan nem használunk fel és ne tegyük el későbbre a heti szórólapot, hogy majd átnézzük (egyszer, valamikor, amikor már nem is lesz aktuális…).

5. Mindig ágyazzunk be

Egy szobába belépve az lesz a legszembetűnőbb, hogy be van-e vetve az ágy. Ha igen, akkor minden olyan rendezettnek tűnik. Legyen ez a reggeli rutinunk része!

6. Ne halmozzuk a csecsebecséket

Először is: gyűjtik a port. Ha le szeretnénk törölgetni a port a polcról, kemény meló minden apróságot leszedni, majd visszapakolni. A szakértők szerint minél kevesebb mütyürt teszünk ki, annál kevesebb port gyűjtünk majd össze. Másrészt folyamatosan a rendetlenség érzését keltik. Megoldás lehet, ha a csecsebecséket egy helyre gyűjtjük, például egy zárható üvegajtajú szekrénybe.

7. Tegyél rendet a gyógyszeres polcon

Ezen a polcon csak az legyen, amit használunk és még őrzi a minőségét. Ne őrizgessük a lejárt orvosságokat vagy azokat a pirulákat, amelyekhez sose nyúlunk és már nem is emlékezünk rá, hogy mire valók. Ne ide tegyük a kozmetikai krémeket, szépségcikkeket, mert csak még nagyobb káosz keletkezik.

8. Rendszerezzük a papírjainkat

Egy igazán utálatos terület: a különböző bizonyítványok, számlák, feljegyzések, iratok rendben tartása. Nagyon könnyen elszabadul a pokol és állandó jelleggel úgy néz ki, mint egy kupac rendetlenség. Ráadásul nem találunk meg soha semmit sem, amit keresünk. A legegyszerűbb, ha már a papír beérkeztekor szelektálunk és a megfelelő helyre, fakkba tesszük őket. Amiben csak lehetséges, érdemes elektronikus megoldásra váltani (pl. számlák).  Ajánlatos irattartókra, rendezőkre beruházni és különböző színekkel, feliratokkal ellátni a különböző kategóriákat.