Egy háztartás vezetése akkor számít hivatalosan fizetett munkának, ha más házában csináljuk.

Mindenkinek a maga portája rendben tartása egy láthatatlan és fizetetlen munka, ami a mindennapok részét képezi. A hagyományos nemi szerepek és az ezzel járó munkamegosztás változott már valamicskét az idők folyamán, de az otthoni feladatok nagy része még mindig leginkább a nők vállát nyomja.

Főzés, mosás, takarítás, gyereknevelés, idősgondozás, bevásárlás és más egyéb feladat, amit nap mint nap el kell végezni. Hiába nem jár érte fizetség, pont annyira megterhelő ez fizikailag és mentálisan is, mint bármilyen más típusú munka, még sincs igazán elismerve.

Egy átlagos nő naponta körülbelül 3 és fél órát tölt láthatatlan munkával, ami egy bő órával több, mint amit egy átlagos férfi tesz meg a hétköznapokban. Persze vannak férfiak, akiknek természetes, hogy felkeljenek az éjszaka közepén pelenkát cserélni és nem riadnak vissza egy mosogatástól vagy teregetéstől sem, de a régi korok szelleme még napjainkban is kísért, ami azt vallja, hogy ez a nők feladata. Azoké a nőké, akik régebben a házimunkának és gyereknevelésnek szentelték az életüket, de ma már helyt kell állniuk a munkaerőpiacon és napi 4-6-8-12 órát dolgoznak vagy még többet.

A házimunkában is könnyedén ki lehet égni, mert szemben sok más munkával, ahol lejár a munkaidő vagy teljesítve lett a norma, ennek sosincs vége. A legtöbben persze szívesen gondoskodnak a családjukról és a környezetükről, a saját és szeretteik érdeke is, hogy az otthon egy kényelmes, rendezett, meghitt sziget legyen, mégis érdemes beszélni arról, hogy mennyi láthatatlan munka van emögött. Aki pénzben is mérné, ide kattintva kiszámolhatja, hogy mennyi fizetetlen munkát végez el a hétköznapokban. Ezt fontos elismerni és megbecsülni, mert enélkül eluralkodna a káosz.

Te mennyi időt töltesz a háztartással egy nap?