Az egykor fényűzésről, pompáról ismert, királyi családoknak otthont adó paloták szörnyű titkokat rejtenek.

A pazar bálok, fenséges lakomák és a látszólag gondtalan udvartartás mögött hűtlenségek, bebörtönzések és kínzások lapultak. A mára már leginkább turistalátványosságként vagy szállodaként működő várakba a holtak lelke visszatér – az odalátogatók elmondása szerint legalábbis. A hátborzongató múlt a jelenben is ott van:

Dragsholm kastély, Dánia

A barokk stílusban épült vár Dánia egyik legrégebbi épülete. Több száz éven keresztül különböző nemesi családok birtokolták, de volt idő, amikor börtönként vagy erődként funkcionált. A helybéliek három ott élő kísértetről mesélnek, akik a mai napig ott időznek:

A Fehér Hölgy, aki az egykori várúr lánya volt. A legenda szerint a nő titkos viszonyba keveredett az egyik szolgálóval, ami miatt az apja olyan haragra gerjedt, hogy élve falaztatta be a lányát a kastélyba. A fehér ruhába bújtatott maradványok az épület későbbi felújítása során kerültek elő falbontás közben.

A Szürke Hölgy a palota leghűségesebb szobalánya, aki halála után is ott maradt a vendégek kívánságait lesve.

Lord Bothwell a várban raboskodott, ahol a halálát is lelte. A kastély melletti templom boltozatába temették; az oszlop, ahol láncon tartották, még ma is ott áll. Elmesélések szerint a mai napig hallható éjszakánként a patadobogás, ahogy a lován vágtat a vár udvarán.

Ma már szállodaként működik a felújított épület, de a szellemek maradtak.

dragsholm-slot.dk

Edinburgh vára, Skócia

Egy kialudt vulkán tetejére építették a XII. században. A ma már turistalátványosságként fenntartott épületek hátborzongató történeteket mesélnek. Egy fej nélküli férfi kísértete, egy skót dudás szelleme, egy máglyahalált halt nő lelke és egy fantomkutya gondoskodik a hidegrázásról. A kísértethistóriák miatt Richard Wiseman angol orvos egy paranormális jelenségeket kutató kísérletbe kezdett a vár falai között. 240 önkéntest választott ki azok közül, akik nem hallottak még a legendákról, hogy töltsenek el 10 napot a kastélyban és környékén. A résztvevők közül sokan – egymástól függetlenül – égett szagról, égő érzésről, hirtelen hőmérséklet-csökkenésről, suhanó árnyakról számoltak be. Többen hallani vélik a skót duda dallamát és a csaholást egyaránt.

Moosham kastély, Ausztria

Az egyszerűen csak boszorkánykastélyként emlegetett Spur várat 1208-ban építették. Évszázadokon át volt érsekek és püspökök lakhelye, aztán a XVII. századi boszorkányüldözések központjává vált. Rengeteg ember lelte akkoriban ott a halálát, nem csak nők (köztük egy 80 éves matróna), hanem férfiak és gyerekek is. Különös kegyetlenséggel kínoztak, majd öltek meg embereket boszorkányság koholt vádjával. Akiket nem öltek meg, azoknak a kezeit levágták vagy épp forró vasalóval jelölték meg, de a legtöbbjüket inkább felakasztották vagy lefejezték. A kínhalált halt nők lelke azóta is kísért. Ma már magánkézben van a vár, de a múzeuma turisták által is megtekinthető. Látható ott többek között: különböző stíluskorszakok lakáskultúrája, szobrok, képek, szekérvárak, vadászfegyverek, egy tárgyalóterem a hóhér kardjával, kínzókamra, római kori leletek és sok más.

Forrás: wikipedia