Legyen szó új házról vagy a már meglévő felújításáról, sok szempontot át kell gondolni a megvalósítás előtt.

Kevés lesz, ha valami csak szép, kényelmesnek és praktikusnak kell lennie ahhoz, hogy jól is érezzük magunkat benne. Emiatt szükséges a következő dolgokat precízen megtervezni:

Az egyéb berendezési tárgyakkal is számolni kell, amikor a bútorokat vásároljuk!

Jó, ha van nálunk mérőszalag és már a műszaki cikkeink és más háztartási gépeink méreteivel válogatunk a bútorok között. Hiába mutatós egy konyhapult és konyhaszekrény, ha mondjuk pont nem fér rá/alá/közé/fölé a mikrohullámú sütő, amit szeretnénk később odatenni. Mérni és felírni, ez a dolog lelke!

Ki és hogyan fogja használni az adott helyiséget?

Ebben az esetben nem igaz, hogy a méret nem számít, mert nagyon is fontos! Legyen kényelmes az asztal magassága, ne kelljen hátfájástól szenvedni, ha használjuk az előkészítő pultot, ne verjük be a fejünket a magasabbra szerelt szekrényekbe, amiknek pedig legyen elég mélységük! Ezek bár látszólag apróságok, a hétköznapi életünkben rengeteget fognak számítani a későbbiek során!

Legyen elegendő fényforrás!

Nem feltétlen csak egy helyről. Bármilyen helyiségről legyen szó, jelentősen javít a közérzetünkön, ha nem kell a félhomályban botorkálnunk, kivéve, ha kimondottan annak a romantikáját szeretnénk élvezni. A fürdőszobában, a nappaliban, a konyhában érdemes többféle fényforrásról gondoskodni, főleg, ha mondjuk kevés az ablakon át beszűrődő természetes fény.

Kerüljük a zsúfoltságot!

Rendezetlen és nyomasztó hatást kelt, ha nem szabunk határt az apróságoknak, legyenek azok bútorok vagy csak csecsebecsék. Ebben a ‘kevesebb néha több’ szabályát érdemes figyelembe venni!

Használjuk ki okosan a rendelkezésre álló teret!

Vagy terjeszkedjünk a plafonig vagy hagyjunk több helyet, de próbáljuk elkerülni a kicsi, hozzáférhetetlen (és ezáltal nehezen takarítható) és kihasználatlan helyeket!

Készüljünk a jövőre!

Ha hosszútávon tervezünk egy helyen élni, vegyük számításba, hogy szeretnénk-e később gyerekeket? Vagy ott töltjük majd a nyugdíjas éveinket? Ezekre is gondoljunk, amikor a belső teret tervezzük, hogy később ne kelljen radikális átalakításokat eszközölni az élhető otthonért.