Tegyünk egy gyors virtuális sétát, járjuk be a nem mindennapi ház helyiségeit!

Ha megpróbáljuk elképzelni, milyen lehet az északi sarkkörön élni, lelki szemeink előtt rendszerint egy modern épületszerkezetű, korszerű berendezésekkel felszerelt ház képe jelenik meg. Igaz, ami igaz, ha egy remek építészeti alapötlet a gyakorlatban is beválik (lásd például iglu vagy más néven hókunyhó), nem ritka, hogy az építészek generációról generációra előszeretettel alkalmazzák.

Ilyen ez az elsőre futurisztikusnak tűnő dómház is, amely egy geodéziai kupola alatt lapul. Képes mindent megadni a lakóinak, amire a szélsőséges körülmények között csak szükségük lehet. A házat a norvég Hjertefølgers család saját erőből építette fel. A hatalmas ablaktáblákból álló kupola kényelmes életet biztosít, nem beszélve arról, hogy a család saját fogyasztásra zöldségeket és gyümölcsöket is tud termeszteni alatta.

A Norvégiában, Sandhornøya szigetén található 3 szintes, 5 hálószobás otthont gyakorlatilag a nap melege fűti, azaz költséghatékony módon a nap energiáját hasznosítja a mindennapokban.

Kukkantsunk be az elkészült “természetes házba”, nézzük meg, milyen is ilyen különleges viszonyok között élni. A lélegzetelállító kilátást például nagyon irigyeljük!

Fotók: goodshomedesign.com