Kezdjünk el időben felkészülni az ünnepekre!

Ha hagyunk magunknak elég időt a tervezésre, csökkenthetjük az utolsó pillanatokra sokszor jellemző feszült kapkodást. Így válhat hajsza helyett valódi örömmé az ünnep. Ha pedig nem csak a hangulatot kívánjuk meghitté varázsolni, de a környezetünkre is oda szeretnénk figyelni, érdemes a következőket szem előtt tartanunk!

Karácsonyfa

Aki nem ragaszkodik mereven a kivágott fához, számos alternatív megoldást talál, amivel fenyő nélkül is egyedi karácsonyfája lehet. Készülhet könyvekből, vállfákból, de akár a már meglévő szobanövényeket is átöltöztethetjük.

A valódi fenyőt kedvelők igénybe vehetik a visszaváltható földlabdás fenyőket is. Ha pedig mindenképpen szükségét érezzük a kivágott fának, akkor az ünnepek után tüzelőként vagy más módon hasznosítsuk újra. Mindkét esetben tehetünk azért, hogy a fa ne száradjon ki.

Díszek

Nézzünk körül otthon, hiszen számos hétköznapi tárgyból készíthetők díszek újrahasznosítással. Természetes anyagokból, valamint a háztartásban egyébként is megtalálható apróságokból csodásat alkothatunk.

Készülődés

A nagytakarításból és a tervezésből csinálhatunk családi programot, használhatunk környezetbarát szereket is.

Ajándékozás

A sokadik, hasztalan kényszerajándék helyett készíthetünk saját kezűleg valami egyedit, személyre szólót. Ami viszont még a tárgyaknál is különb, az nem más, mint maga az élmény. Adjunk ajándékba színházjegyet, koncertjegyet, közös kirándulást, társasjátékozást, moziestet, együtt töltött időt, vagy vállaljunk át feladatokat a másiktól. Évekkel később a közös pillanatokra fogunk emlékezni, nem pedig a feleslegesnek ítélt dísztárgyakra.

Csomagolás

Ez egy kihagyható dolog. Ha mégis ragaszkodunk a csomagoláshoz, szintén bevethetjük az újrahasznosítást és a természetes anyagokat is. A barna papír vagy az újságok is jó szolgálatot tehetnek.

Vásárlás, étkezés

Készítsünk bevásárlólistát, és próbáljunk annyi ételt készíteni, amennyi el is fogy. A szeretteinket nem biztos, hogy a mennyiséggel kell lenyűgöznünk, inkább a minőségre fektessük a hangsúlyt.

Jótékonykodás

Az év ezen része remek alkalom arra, hogy a nagytakarítással együtt selejtezést is tartsunk, és a jó állapotú, de már nem használt dolgainkat továbbadjuk olyanoknak, akik hasznát vehetik. Jót tenni jó! Ruhák, bútorok, csecsebecsék, tartós élelem – biztosan lesz, akinek jól fog jönni.