Fontos a rendszeresség.

A nemszeretem házimunkák listáján minden bizonnyal előkelő helyet foglal el a tűzhely tisztítása. Mégsem tudjuk megúszni, muszáj időnként rendbe tenni, a karácsonyi sütések-főzések, étkezések előtt pedig biztosan időt kell rá szánnunk! Sokkal jobban járunk, ha rendszeresen tisztítjuk, minden főzés után áttöröljük, mintha ritka alkalmakon órákig súrolni kényszerülünk. Ráadásul a konyhánk is rendezettebbnek látszik, ha a tűzhely ragyog!

Így csináljuk, ha már elkerülhetetlen az alapos takarítás:

Az első lépés az legyen, hogy megnézzük a készülék papírjait. Nem túl izgalmas a kezelési útmutatókat, karbantartási információkat végigolvasni, mégis hasznos. Itt ugyanis leírja a gyártó, hogy mit javasol vagy mit nem javasol a tisztításhoz! Ha nem találjuk a papírokat, ma már online is egyszerűen megkereshetjük az útmutatót az interneten.

A legfontosabb alapszabály, hogy a kiömlött ételt, folyadékot azonnal töröljük le a tűzhelyről. Sokkal könnyebb tisztítani, ha a maradékok nem égnek, sülnek, száradnak oda.

Először a rácsokat vegyük ki a készülékből. Dörzsöljük meg őket puha kefével és meleg, szappanos vízzel. Érdemes némi zsíroldót is tenni a vízbe. Alapos szárítást követően tegyük a rácsokat vissza.

Most a leszedett gombok következnek, amiket meleg vízzel és mikroszálas kendő segítségével tisztítsunk meg. Ne dörzsöljük túl erősen a felületet, mert eltávolíthatunk jelzéseket, feliratokat. Egy puha fogkefe segítségével a zugokat, réseket is elérhetjük. Hagyjuk a gombokat teljesen megszáradni, mielőtt visszatesszük őket.

Ezután az égőrózsák és az égők teteje következik. Itt érdemes zsíroldót is tenni a vízbe, de ügyeljünk rá, hogy a folyadék ne kerüljön az égőkbe. A szódabikarbónából készített paszta segíthet a makacs szennyeződések eltávolításában.

Mielőtt mindent visszateszünk, ellenőrizzük azokat a kis nyílásokat, amelyeken keresztül kijön a gáz. Egy kis tűvel segíthetünk az eltömődéseken (ne fogpiszkálóval, mert az beletörhet és akár meg is gyulladhat!).  Az égőrózsákat, tetőket hagyjuk a levegőn megszáradni, majd tegyük vissza őket. A jól égő láng kék, a sárga láng azt jelenti, hogy tökéletlen az égés, piszkosak az égőrózsa nyílásai.

Végül a főzőlap felületét és a vezérlőpanelt tisztítsuk meg. Ne használjunk ablaktisztítót az üvegeken sem, és felejtsük el a súrolószert, erős szivacsot. A legjobb, ha mikroszálas törlőkendővel és meleg, szappanos vízzel dolgozunk.

Forrás: www.housebeautiful.com