Egy rozsdás korlát még nem fogja energiával ellátni a háztartásunkat, de a kilátások ígéretesek.

Tom Miller, a Caltech és Franz Geiger, a Northwestern University kémiaprofesszorai bebizonyították, hogy a rozsda és a sós víz találkozásának áramtermelő hatása van. A fémvegyületek és a sós víz közötti kölcsönhatások eddig is ismertek voltak, de a tudósok most nem a kémiai reakcióra, hanem a sós víz mozgásenergiájára hívták fel a figyelmet.

Ehhez arra volt szükség, hogy egyenletesen vékony rozsdaréteget képezzenek egy speciális eljárás segítségével, majd az így létrejött felületet különböző koncentrációjú sós vizes oldattal öntötték le. A kísérlet bizonyította, hogy ez a kölcsönhatás áramot termel, ráadásul a napelemeknél is hatékonyabban. Ezek után kezdték vizsgálni a gyakorlati alkalmazásnak a lehetőségeit, mert egy tíz négyzetméteres fémlemezegység óránként néhány kilowatt áram termelésére elegendő, ami már megoldhatja egy átlagos háztartás áramellátását.

Ma még bosszúság, de később a segítségünkre lehet.

A kutatás következő fázisában azt próbálják kideríteni, hogy hogyan tudnák a tengert felhasználva eljuttatni a megtermelt áramot a végfogyasztókig és ezzel együtt hogyan lehetne belőle egy kiegyensúlyozottan működő áramtermelő rendszert kialakítani.

Ha sikerül megoldaniuk, akkor lehet, hogy a ma még utált rozsda később kincset fog érni.

Forrás: Caltech