A műemlékvédelem alatt álló Villa Aurora utolsó aukciója nem járt sikerrel.

Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg volt a tulajdonosa, majd a 2018-ban bekövetkezett halála óta tartó örökösödési vita miatt került piacra az ingatlan. Mivel a mostani árverésen nem érkezett rá ajánlat, így áprilisban újra lehet licitálni 20 százalékos árcsökkenés után. A herceg özvegye azt szeretné, ha a villa az állam tulajdonába kerülne, amire elővásárlási joguk is van, de nem biztos, hogy az olasz állam él is ezzel, kiváltképp, hogy a vételi összegre még fog jönni némi felújítási költség is.

A közel 500 millió eurós kikiáltási árat a hatemeletes villa a rengeteg műkincsének köszönheti.
Caravaggio egyetlen fennmaradó freskója, a mennyezetet díszítő olajfestmény Jupiter, Neptunusz és Plútó isteneit ábrázolja, középpontjában a világgal és állatöv jelekkel még 1597-ből, amit csak 1960-ban fedeztek fel. Már ez önmagában is hatalmas értékkel bír.

Az ingatlan a nevét mégis Giovanni Francesco Barbieri olasz barokk művész alkotásáról kapta, ami Aurora-t, vagyis Hajnal istennőt ábrázolja. A festményeken és látványosan dekorált szobákon kívül ott találhatóak Marie Antoinette levelei is, illetve a kertben Michelangelo-szobor is fellelhető. Összességében tehát mindenképp előnyös lenne, ha a villa a későbbiekben múzeumként látogathatóvá válna a nagyközönség számára is.

Addig pedig marad a videós bejárás:

Forrás: BBC