Kell velük dolgozni, de megéri.

Hiszen a gyerekek öröménél nincs jobb fizetség.

Mihálykó Beáta úgy döntött, maradék filc anyagból életre kelti kislánya kedvenc mesehőseit, Bogyót, Babócát és a többieket. A készítés folyamatáról kérdeztük.

A babák készítéséhez a kislányom adta az ötletet. Kedveli a rajzfilmet és nagyon szerette volna megfogni a rajzfilm szereplőit. Ekkor gondoltam, hogy kipróbálom, hátha sikerül elkészíteni őket olyannak, amilyenek a képernyőn.

El is készült nemsokára az első. Igaz, nem volt túl szép, de a lányomnak tökéletes volt, végre megérinthette Babócát és a szeme csillogását látván eldöntöttem, hogy lesz ennél szebb darab is – így kezdődött.

Egy baba elkészítése hosszú folyamat. Először sablont, szabásmintát kell készíteni, hogy egyformák legyenek. Ha ez készen van, ki kell szabni, majd jöhet a varrás. Először a fejet készítem, ide kerül a szem, ami gyöngyből van.

Ha ez megvan, akkor sorra jön a testrészek összevarrása, majd a kitömése. Ez műgyapjúval történik.

 

Utána össze kell állítani a babát, majd helyére kerülnek a csápok rovarok lévén. Utolsó simításként pedig a haj – már akinek van. A csápok zseníliadrótból készülnek végükön fa golyókkal, ezeket dekorfestékkel feketére festem. A haj hengergumiból, ezt a legvégén begöndörítem.

Egy baba elkészítése úgy 10 óra munkát vesz igénybe, mivel nincsen rajtuk ragasztott rész, mindent kézzel varrok és minden öltés az anyag színén van, így nagy odafigyelést igényel, hogy egyformák legyenek.

A rajzfilm minden szereplőjét megvarrtam már.

Az elkészítésükhöz szükséges: filc, cérna, töltőanyag, gyöngy, flitter, zseníliadrót, fagolyó, hengergumi.

Köszönjük Beátának a beszámolót! Biztosak vagyunk benne, hogy sokan kedvet kapnak nekilátni hasonlóan bájos figurák elkészítéséhez.