Egy kis természet bármilyen lakásban jól mutat!

Szerencsére nem csak a homlokzatra futó növényekből lehet széles körben válogatni, hanem beltérre is találhatunk bőven kedvünkre valót.

Ahol a hagyományosan felfelé növő zöldek nem elhelyezhetők, ott érdemes kúszónövényekben gondolkodni. A strapabíróbb fajták bármelyik helyiségben jól fogják érezni magukat, ha megfelelően gondoskodunk róluk, cserébe pedig hangulatosabbá teszik a környezetünket.

Elegendő egy polc, egy baldachin, egy lépcsőkorlát, de még a szekrény teteje is megteszi, hogy a természet utat törjön magának.

Az adott növények fény- és vízigényének figyelembevételével még a fürdőszobában is lehet helyük.

Általános tanácsokat nehéz adni a kúszónövényekkel kapcsolatban, hiszen fajtánként eltérhetnek az igényeik, egy dolog azonban mégis mindegyikre igaz: ne hagyjuk túl hosszúra nőni!

Némelyik zöld hajlamos több méteres hajtásokat is hozni, ami eléggé legyengítheti a növényt, így 1,5-2 méteres hossznál már érdemes visszavágni, hogy ne kezdjen felkopaszodni és szép sűrű növényzetet kapjunk.

A levágott részeket is hasznosíthatjuk, ha vizes tőzegbe tesszük, viszonylag hamar gyökeret eresztenek.

A háztartásokban leggyakrabban kúszó filodendront, szobai futókát, szobaborostyánt, kapaszkodó fikuszt vagy viaszvirágot lehet látni, amelyek viszonylag strapabíróak, jól alkalmazkodnak a helyi adottságokhoz, de érdemes megpróbálni más fajtákat is!

Forrás: Shelterness

Kapcsolódó cikkünk:
Felfuttatott zöld növényfal, avagy hogyan növesszünk élő kerítést?
8 strapabíró szobanövény, amit kezdő hobbikertészek is bátran bevállalhatnak