Elkerülnek a rossz álmok.

Az álomfogó nem csupán egy különleges, légiesen szép dísztárgy. Az észak-amerikai indián törzsek (az ojibwa, a cseroki, a kajova és mások) kultúrájában hagyományosan fontos szerepet töltött be és tölt be a mai napig is. Az amerikai kontinens északi részén élő bennszülött népek hiedelemvilágában ugyanis az álomfogó (vagy álomcsapda) olyan tárgy, amely képes kiszűrni, csapdába ejteni a rossz álmokat, s csak a jó álmokat engedi át.

Miből készül az álomfogó?

Az álomfogót az őslakosok kézzel készítik, így mindegyik egyedi darab. Alapját egy kör (ritkábban könnycsepp) alakú karika alkotja. Ennek anyaga jellemzően a sokoldalúan felhasználható és könnyen megmunkálható, hajlékony, rugalmas fűzfavessző. Erre – mint egy keretre – vékony fonalból vagy állati ínból hálót szőnek. Ennek sűrűsége, mintázata igen eltérő lehet, közös jellemzőjük a pókhálószerű hatás. Az indiánok meggyőződése szerint ezen a pókhálón éjszaka csakis a jó álmok juthatnak át, a többi fennakad. A beszőtt karikát ki-ki saját elképzelése szerint alácsüngő madártollakkal, gyöngyökkel díszíti tovább; a készítők ügyelnek arra, hogy valamennyi felhasznált kiegészítőt megszenteljenek.

Az elkészült álomfogót hagyományosan az ágyak fölé akasztják, ahol rendeltetése, hogy – különböző védővarázslatokkal megerősítve – megóvja elsősorban a gyermekeket a lidércnyomásszerű, rémisztő álmoktól.

Az álomfogó elterjedése

Az 1960-as évektől kezdve az álomfogó egyre ismertebbé vált az őslakos amerikaiak közösségein kívül is. Az 1990-es évekre az indián kultúrák közötti egység szimbólumává vált, és azóta is az egyik legnépszerűbb és legkelendőbb indián eredetű vallási tárgyként tartják számon, üzletekben is sokfelé árusítják.

A bennszülött amerikaiak egy részét azonban egyáltalán nem tölti el örömmel, hogy az álomfogó ilyen formán árucikké vált: álláspontjuk szerint az indián kultúra széles körben való megismertetésének nem ez a legszerencsésebb módja.

Annak azonban valószínűleg ők sem látnák akadályát, hogy aki egy ilyen tradicionális alkotással szeretné az otthonát díszíteni, az az eredeti minták alapján saját kezűleg készítsen álomfogót magának vagy a szeretteinek.

Forrás: wikipedia.hu