EgyébLakásNappali

Virágok lepik el a Vajdahunyadvárat

Nyerj páros belépőt az eseményre!

Idén is megrendezésre kerül a tavaszi Orchidea- és broméliakiállítás a Vajdahunyadvárban.

A Magyar Orchidea Társaság kiállításán, mely 2018. március 15. és 18. között kerül megrendezésre, a tavasszal nyíló orchidea-csodák mellett a Dendrobiumok sok faja és hibridje is látható lesz.

Ezek nagy része a kereskedőknél a kiállítás alkalmával meg is vásárolható.

A Dendrobiumok töretlen népszerűségnek örvendenek a növényeket kedvelők körében évszázadok óta – napjainkban is, – mert könnyű tartani és virágoztatni e különlegesen szép orchideákat.

A Dendrobiumok általunk ismert története az ókorig nyúlik vissza. Feljegyzések maradtak fenn korabeli füveskönyvekben e növények sokrétű felhasználásáról.

Nagyon sok betegség ellenszerét találták meg az emberek a Dendrobiumok között. Egyes fajok virágainak főzetét, párlatát, vagy a növény pépesített leveleit használták fej- és fülfájás, gyomorproblémák, álmatlanság ellen, de sebek gyógyítására és lázcsillapításra is. Egyes fajok szárának kipréselt levét a festészetben használták, ez különlegesen csillogóvá tette az elkészült képeket. Sok faj erős szárait a kosárfonásban hasznosítják évszázadok óta, és a mai napig készülnek belőlük népművészeti termékek a turisták számára.

E nemzetség több mint 1500 faja elképesztő változatosságot mutat úgy színben, mint formában és méretben. Elterjedési területük a legnagyobb az orchideák között, megtalálhatók Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Nagyságuk a pár centiméterestől a méteresig terjed.

Vannak Dendrobiumok, melyek 3 m-es magasságot is elérnek, ugyanakkor a legkisebbek alig haladják meg a néhány centimétert. A virágok színe a fajra jellemzően szintén változatos, a feketén kívül szinte minden színben megtalálhatók. Van közöttük csillogóan hófehér, kénsárga, élénk piros, sötét bordó, halvány rózsaszín, szinte felsorolni sem lehet a rengeteg színárnyalatot.

Környezeti igényük is sokféle: vannak, amelyek a hűvös, párás üvegházakat (vagy eredeti élőhelyükön a magas-hegységi köderdőket) szeretik, és vannak olyan fajok, amelyek Malajzia és Szingapúr forró hőmérsékletét kedvelik.

A kiállítás időpontja: 2018. március 15-18.
Helyszíne: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár
Nyitva tartás: 10-18 h
www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

Nyerj páros belépőt a kiállításra!

Olvasóink között most a rendezvényre szóló 5 db páros belépőt sorsolunk ki. A helyes választ 2018. március 13-án éjfélig várjuk. Sorsolás másnap, azaz 14-én. Ahhoz, hogy esélyed legyen páros belépőt nyerni, csupán egyetlen kérdésre kell megadni a helyes választ a facebook poszt alatt. Továbbá ne felejtsd el lájkolni az OtthonLap facebook oldalát.

A nyerteseket a facebookon értesítjük.

Nyereményjáték! Válaszolj a kérdésre, és nyerj páros belépőt a tavaszi orchidea- és broméliakiállításra, ahonnan nem…

Közzétette: Otthonlap – 2018. március 6.

Inline
Inline